Dla miłośników słodkiego małego co nieco oraz fanów truskawek, którzy już wypatrują kolejnego sezonu, mamy pachnącą propozycję. Z badań archeologów wynika, że już w epoce neolitu, z ziarna zboża robiono pierwsze placki, które wypiekano na węglach, w popiele i na rozżarzonym kamieniu. Z czasem, do ciasta na pieczywo, zaczęto dodawać miód – tak właśnie powstało pierwsze pieczywo cukiernicze. Nasza propozycja to wypiek z kruchego ciasta. Kruche ciasto może być wykorzystywane do deserów, dań na słodko i wytrawnie. Sprawdza się idealnie do tart, pasztecików, paluszków, a także spodów pod ciasta owocowe, ciastek, ciasteczek, babeczek do kremów czy bitej śmietany, spodów do serników, tortów.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
nadzienie:
Przygotowanie:
Ciasto kruche zarabiamy jak najszybciej aby zbyt mocno go nie przegrzać. W misce umieszczamy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy sól, proszek do pieczenia i cukier. Wbijamy jajko i dodajemy posiekaną kostkę masła. Musimy pamiętać, żeby jajko, jak i masło mogą być wyjęte prosto z lodówki. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą malaksera. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1:3. Mniejszy kawałek zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku, będzie kruszonką. Ciasto leżakuje w lodówce ok. 1 godziny. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim dno. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 10 minut. W tym czasie gotujemy budyń. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka i wsypujemy 4 łyżki cukru. W pozostałym mleku mieszamy budynie i wlewamy do prawie wrzącego mleka w rondelku. Dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Truskawki umyjemy, usuwamy szypułki. Owoce osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Na podpieczony spód wykładamy budyń i truskawki. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i posypujemy truskawki. Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C, na środkowej półce. Ciasto piecz przez 45 minut do 55 minut. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić. Po upieczeniu można od razu wyjąć formę z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem.