Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

0
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Nasza propozycja na smaczne kruche ciasto, wykorzystująca rabarbar i truskawki jako słodko kwaskowe nadzienie. Jedząc je z jednej strony zachwyci nas kruchy spód a z drugiej delikatna jak puszek beza. Dodatkowo dziś z okazji Dnia Mamy może być słodkim prezentem zarówno dla mam jak i dla składających życzenia dzieci. Podstawową zasadą przygotowywania kruchego ciasta jest szybkie jego zagniecenie, co nie jest zbyt proste, bo masło użyte do jego wyrobu musi być dobrze schłodzone. Tajemnicą jego delikatnej konsystencji jest fakt, że mąka łączy się bezpośrednio z masłem a nie z płynem, który spowodowałby pęcznienie mąki. Świetnie w tej sytuacji sprawdzi się malakser, który w 1 – 2 zmiksuje nam wszystkie składniki, w innym przypadku należy sprawnie posiekać masło z mąką za pomocą noża lub siekacza do kruchego ciasta. Kolejną istotną kwestią jest ubicie białek na bezę, tu również należy postępować z wprawą ubijając białka i dodając pomału cukier aby uzyskać lśniącą i sztywną pianę.

Składniki:

Ciasto:

Beza:

Masa rabarbarowa:

Przygotowanie:

Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta. Do przesianej mąki dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka, wsypać cukier i proszek do pieczenia szybko zagnieść. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok. 0,5 godz. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy dżem truskawkowy i podgrzewamy aż rabarbar stanie się miękki. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze 2 minuty, dokładnie mieszając aby nie porobiły się grudki. Gotową masę odstawiamy. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy je do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy około 10 minut. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlewamy łyżkę soku z cytryny. Ubijamy, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Na podpieczony spód równomiernie wykładamy masę rabarbarową a na nią bezę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 °C i pieczemy jeszcze 25 minut. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Swojskie przepisy
Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

Rzodkiewki to jedne z nowalijek, kojarzą nam się z początkiem wiosny. Posiadają one liczne właściwości i wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa mają mało kalorii, a są skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Rzodkiewka to warzywo, które nadaje potrawie wyrazistego smaku. Najprostszym przepisem z wykorzystaniem tego warzywa jest twarożek z rzodkiewką. Natomiast liście rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania zielonego pesto, które świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu lub pasta kanapkowa. Aby wykorzystać w pełni możliwości tego warzywa o dość nietypowej porze dla tego procesu, proponujemy ukiszenie tych nowalijek. Kiszona rzodkiewka będzie wiosenną alternatywą dla jesiennych kiszonych ogórków czy kapusty.

Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium