
Nasza propozycja na smaczne kruche ciasto, wykorzystująca rabarbar i truskawki jako słodko kwaskowe nadzienie. Jedząc je z jednej strony zachwyci nas kruchy spód a z drugiej delikatna jak puszek beza. Dodatkowo dziś z okazji Dnia Mamy może być słodkim prezentem zarówno dla mam jak i dla składających życzenia dzieci. Podstawową zasadą przygotowywania kruchego ciasta jest szybkie jego zagniecenie, co nie jest zbyt proste, bo masło użyte do jego wyrobu musi być dobrze schłodzone. Tajemnicą jego delikatnej konsystencji jest fakt, że mąka łączy się bezpośrednio z masłem a nie z płynem, który spowodowałby pęcznienie mąki. Świetnie w tej sytuacji sprawdzi się malakser, który w 1 – 2 zmiksuje nam wszystkie składniki, w innym przypadku należy sprawnie posiekać masło z mąką za pomocą noża lub siekacza do kruchego ciasta. Kolejną istotną kwestią jest ubicie białek na bezę, tu również należy postępować z wprawą ubijając białka i dodając pomału cukier aby uzyskać lśniącą i sztywną pianę.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 1 szklanka cukru
- 5 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Masa rabarbarowa:
- 500 g rabarbaru
- 200 g dżemu truskawkowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta. Do przesianej mąki dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka, wsypać cukier i proszek do pieczenia szybko zagnieść. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok. 0,5 godz. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy dżem truskawkowy i podgrzewamy aż rabarbar stanie się miękki. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze 2 minuty, dokładnie mieszając aby nie porobiły się grudki. Gotową masę odstawiamy. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy je do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy około 10 minut. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlewamy łyżkę soku z cytryny. Ubijamy, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Na podpieczony spód równomiernie wykładamy masę rabarbarową a na nią bezę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 °C i pieczemy jeszcze 25 minut. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.