Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

0
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Nasza propozycja na smaczne kruche ciasto, wykorzystująca rabarbar i truskawki jako słodko kwaskowe nadzienie. Jedząc je z jednej strony zachwyci nas kruchy spód a z drugiej delikatna jak puszek beza. Dodatkowo dziś z okazji Dnia Mamy może być słodkim prezentem zarówno dla mam jak i dla składających życzenia dzieci. Podstawową zasadą przygotowywania kruchego ciasta jest szybkie jego zagniecenie, co nie jest zbyt proste, bo masło użyte do jego wyrobu musi być dobrze schłodzone. Tajemnicą jego delikatnej konsystencji jest fakt, że mąka łączy się bezpośrednio z masłem a nie z płynem, który spowodowałby pęcznienie mąki. Świetnie w tej sytuacji sprawdzi się malakser, który w 1 – 2 zmiksuje nam wszystkie składniki, w innym przypadku należy sprawnie posiekać masło z mąką za pomocą noża lub siekacza do kruchego ciasta. Kolejną istotną kwestią jest ubicie białek na bezę, tu również należy postępować z wprawą ubijając białka i dodając pomału cukier aby uzyskać lśniącą i sztywną pianę.

Składniki:

Ciasto:

Beza:

Masa rabarbarowa:

Przygotowanie:

Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta. Do przesianej mąki dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka, wsypać cukier i proszek do pieczenia szybko zagnieść. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok. 0,5 godz. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy dżem truskawkowy i podgrzewamy aż rabarbar stanie się miękki. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze 2 minuty, dokładnie mieszając aby nie porobiły się grudki. Gotową masę odstawiamy. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy je do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy około 10 minut. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlewamy łyżkę soku z cytryny. Ubijamy, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Na podpieczony spód równomiernie wykładamy masę rabarbarową a na nią bezę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 °C i pieczemy jeszcze 25 minut. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Swojskie przepisy
Ciasteczka cieciorka i migdały

Ciasteczka cieciorka i migdały

Bez mąki nie wyobrażamy sobie wypieków. To artykuł spożywczy, który można znaleźć w niemal każdej kuchni. Najpopularniejsze to mąka pszenna czy żytnia. Dziś ze względu na wiele chorób dużym zainteresowaniem cieszą się mąki bezglutenowe. Najpopularniejsze to mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka gryczana, mąka z tapioki, mąka owsiana bezglutenowa, mąka amarantusowa, mąka jaglana, mąka kokosowa oraz mąka z ciecierzycy. Ta ostatnia coraz częściej „wkrada się” na nasze stoły. Mąka z ciecierzycy może być wykorzystywana do przygotowania różnych potraw – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Najczęściej dodaje się ją do ciasta naleśnikowego lub omletów. Sprawdza się jako zamiennik bułki tartej w panierkach, nadaje się również do zagęszczania sosów i zup. Mąkę ze zmielonej ciecierzycy można użyć także do wypieku ciast, ciasteczek i gofrów. Jeśli nie mamy mąki a mamy ziarna ciecierzycy, możemy je lekko uprażyć, uważając aby ich nie spalić, następnie dokładnie wystudzić, najlepiej cały dzień a następnie zmielić w młynku lub w blenderze. Nasza propozycja to mięciutkie i wilgotne w środku oraz delikatnie chrupiące z zewnątrz ciasteczka z mąki z ciecierzycy. Idealne na śniadanie jako dodatek do kawy lub kakao. Ich dodatkową zaletą jest brak cukru, który zastąpiliśmy syropem klonowym, ale również syrop z agawy czy daktylowy, będzie również świetnym rozwiązaniem. Należy wspomnieć, że ciasteczka są bardzo syte, a 1 szt. zapewnia ok 160 kcal.

Truskawkowe pyszności w słoiczkach

Truskawkowe pyszności w słoiczkach

W tym roku, ze względu na przyśpieszony okres wegetacyjny, mamy początek końca sezonu na truskawki. Oczywiście przed nami jeszcze, późny wakacyjny rzut, ponieważ sezon truskawkowy w naszych warunkach rozpoczyna się w maju i trwa nawet do listopada, kiedy to zbiera się odmiany powtarzające, tzw. całoroczne. Odmiany truskawek wielokrotnie owocujące, dzięki czemu pozwalają na zbiór truskawek przez bardzo długi okres, umożliwiają uzyskiwanie i sprzedaż owoców poza tradycyjnym okresem plonowania truskawek. Do odmian całorocznych zaliczymy: San Andreas, jedna z najlepszych truskawek całorocznych, która obfituje w kształtne, jędrne, smaczne i duże owoce. Kolejna odmiana to truskawka Albion, popularna odmiana powtarzająca deserowa czy Selva oraz Linosa charakteryzujące się wysoką odpornością, dużymi i jędrnymi owocami, szczególnie popularne i polecane w uprawie amatorskiej. Dżem truskawkowy to niemalże dobro narodowe, chyba tylko niewielki procent ludności nie lubi smaku dżemu truskawkowego. Dżem to mieszanina cukrów, wody i pulpy owocowej o odpowiednio zżelowanej konsystencji. Prawdziwy dżem wyróżnia się tym, że w jego składzie znajdziemy zarówno zagotowany owocowy mus przypominający marmoladę, jak również całe owoce, bądź ich lekko rozdrobnione fragmenty. Dziś idealnym rozwiązaniem w naszych kuchniach, jest użycie Frukta-Żelu, który jest naturalną pektyną bez konserwantów. Przyrządzone z nim przetwory, bezproblemowo rozsmarowują się na naleśnikach, ciastach czy kanapkach. Jest prosty w użyciu wystarczy wymieszać z owocami i zagotować, a czas jaki poświęcimy na przygotowanie dżemu z 1 kg owoców zajmie nam około 30 minut. Dodatkową zaletą tego produktu jest możliwość użycia różnego rodzajów cukru białego, brązowego, trzcinowego lub fruktozy. Możemy z Frukta-Żelu przygotować desery, tzw. wegańskie galaretki, mieszając dowolny owocowy sok i wstawiając do lodówki, aby deser stężał.

Twaróg wędzony

Twaróg wędzony

Ser twarogowy możemy uwędzić przy okazji wędzenia mięs: szynkischabu czy fileta z kurczaka. Taki uwędzony twaróg pachnie cudownie, wygląda bardzo smakowicie i jest pyszny. Idealny do kanapek oraz sałatek lub jako przekąska na desce serów z serami dojrzewającymi. Polecamy samemu przygotować twaróg, ale równie dobrze sprawdzi się twaróg ze sklepu. Konsystencja sera powinna być zwarta i najlepiej żeby był wyrobem o wyższej zawartości tłuszczu. Chudy twaróg można przygotować, ale należy mieć na uwadze, że finalnie się rozpada, trzeba z nim postępować bardzo delikatnie. Najlepiej umieścić go w siatce do wędzenia i nie wieszać ale kłaść na półce. Najlepszy jest tłusty twaróg – w kostce, w krążku, w gomółce. Jeśli robimy twaróg sami możemy nadać mu dowolny kształt korzystając z koszyczków serowarskich (stożekwaleckwadratprostokątserce) lub z chust tworząc klinki. Do przygotowania twarogu przyda się jakieś naczynie przygotowania solanki, miska, garnek do moczenia w solance, siatka wędzarnicza i sznurek wędzarniczy (u nas klinki układanie na półce, więc nie skorzystaliśmy z tych elementów),zrębki wędzarnicze i oczywiście wędzarnia: automatycznaelektrycznabalkonowa lub w garnku. Korzystajmy z możliwości swoich wędzarni i bierzmy się do wędzenia twarogów.  

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Knedle pochodzą z niemieckojęzycznych krajów. Pierwsze przepisy pochodzą z XVIII wieku, prawdopodobnie podstawą knedli było ciasto zagniatane z bardzo gęstej owsianki lub innej kaszy, a do ich środka wkładane były suszone owoce. Było to danie ubogich społeczności. W bogatszych domach knedle miały mięsną „wkładkę”. Gdy w Europie upowszechniły się ziemniaki, zaczęto z nich przyrządzać knedle. W zależności od regionu knedle przybierają nieco inną postać, ale wszędzie najczęściej podaje się je na słodko. W Austrii ziemniaczane knedle serwuje się wypełnione morelami i posypuje uprażoną bułką tartą i cukrem pudrem. Na  Słowacji i we wschodnich Czechach knedle przyrządza się z ciasta drożdżowego z jagodami, podaje się z bitą śmietaną lub z masłem i cukrem trzcinowym. W zachodnich Czechach popularne są knedle z ciasta twarogowego nadziewane truskawkami lub śliwkami, a posypuje się je pokruszonym piernikiem. Knedle w naszych kuchniach, to proste kluski z ziemniaków, mąki i jajka z nadzieniem owocowym: truskawkami lub śliwkami. Najczęściej knedle z truskawkami zwiastują początek a knedle ze śliwkami koniec lata. To smak dzieciństwa dla wielu z nas. Można podawać ze śmietaną, jogurtemmiodemcukrem, cukrem waniliowym lub podsmażoną na maśle bułką tartą. W Łodzi knedle z truskawkami, polane rozpuszczonym masłem, podajemy z gotowaną, młodą kapustą, okraszona słoninką i panierowanym kotletem schabowym. Może większości wydaje się to dziwne połączenie ale zapewniamy Was, że jest wyjątkowo przepyszne.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium