Schabowy w panierce z tartej bułki, to sztandarowe danie niedzielnych obiadów. Postanowiliśmy sprawdzić, które miejsce w rankingach na świecie (oczywiście dla nas jedyne możliwe miejsce pierwsze😉), zajmuje kotlet schabowy. Informacji zasięgnęliśmy na TasteAtlas internetowym przewodniku turystycznym po tradycyjnej żywności, zawierającym autentyczne przepisy, recenzje krytyków kulinarnych i artykuły naukowe na temat popularnych składników i potraw. Ten popularny przewodnik turystyczny regularnie poddaje ocenom dania w przeróżnych kategoriach. W zestawieniu TOP 10 znalazło się miejsce dla naszego kotleta schabowego. Zwycięzca rankingu na kotlet to milanesa - nieoficjalna potrawa narodowa Argentyny. To panierowany kawałek wołowiny smażonej na gorącym oleju, zwijający się podczas smażenia. Danie ma wiele podobieństw do austriackiego sznycla wiedeńskiego i amerykańskiego smażonego steku z kurczaka. Jednak milanesa ma swoje korzenie we Włoszech, a oryginalne danie pochodzi z Mediolanu. Kotlet schabowy znalazł się natomiast na 9. miejscu wśród 10. najlepszych kotletów świata. Wyprzedziły go tak znane dania jak sznycel wiedeński, kotlet de volaille czy cordon bleu. Dla większości z nas sznycel wiedeński to przecież kotlet schabowy, jednak nic bardziej mylnego. Sznycel wiedeński przypomina schabowego, ale jest przyrządzany z cielęciny, a nie z wieprzowiny. Danie jest chronione prawem i jeśli ma się nazywać Wiener Schnitzel musi powstawać z cielęciny. Tradycyjnie sznycel wiedeński podawany jest z dżemem z borówki brusznicy, kawałkami cytryny i maślanymi ziemniakami, sałatką ziemniaczaną lub frytkami. Niejednokrotnie w naszych kuchniach schab pieczemy w jednym kawałku, nadziewamy morelami lub śliwkami, zwijamy w roladki z szynką i serem, pieczemy w plastrach z dodatkami, np. z ananasem. To są pyszne dania, ale w końcu i tak większość z nas wraca do kotleta schabowego w tradycyjnej panierce. Poniżej małe odstępstwo od klasyki, przepyszny i aromatyczny mięso schabowe zapiekany z pieczarkami i żółtym serem.
Składniki:
- 6 sztuk kotletów schabowych
- 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
- 3 łyżeczki majeranku suszonego
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 300 gramów pieczarek
- 2 sztuki cebuli
- 150 gramów sera żółtego
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Schabu lekko rozbijamy i posypujemy przyprawami: przyprawą do wieprzowiny, majerankiem, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Przyprawiony schab smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni na złotu kolor z obu stron. Usmażone kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na patelni po smażeniu kotletów smażymy cebulę pokrojoną w półplasterki. Kiedy cebula zmięknie dodajemy starte pieczarki, dodajemy majeranek, sól, pieprz i smażymy do odparowania. Na każdego kotleta nakładamy farsz z pieczarek. Na wierzchu posypujemy startym na grubych oczkach żółty ser oraz ewentualnie posiekaną pietruszką. Piekarnik nastawiamy na 1800C, kiedy się nagrzeje pieczemy kotlety przez 15-20 minut. Podajemy jako główne danie z ziemniakami, ryżem oraz surówkami.