Sezon na przetwory można uważać za rozpoczęty. Do konfitur możemy używać wszystkich owoców. Można je przygotowywać z jednego rodzaju owoców lub łączyć według smaku i upodobań. Najważniejsze aby wybrać owoce zdrowe, dojrzałe o ładnym kolorze, które zagwarantują nam idealny smak, aromat i nie popsują się podczas przechowywania. Przygotowując konfiturę większe owoce należy pokroić na cząstki, natomiast mniejsze można pozostawić całe. Jednak jeśli ktoś nie jest amatorem całych owoców w przetworach, najczęściej dzieci lubią gładką konsystencję, można zmiksować całość. Należy wtedy pamiętać o dodaniu cukru z górnej granicy zalecanej przez producenta Frukta-Żelu. Na przygotowanie konfitury z kilograma truskawek trzeba przeznaczyć ok. 1 godz. (od przygotowania słoików, poprzez oczyszczenie owoców, gotowanie i zamknięcie w słoiku).
Składniki:
1 kg truskawek
0,35 kg – 0,5 kg cukru
½ łyżeczki kwasku cytrynowego
opakowanie Frukta-Żelu
Przygotowanie
Owoce umyć, usunąć szypułki. Większe owoce rozdrobnić. Frukta-Żel wymieszać z owocami, całość zagotować intensywnie mieszając. Do zagotowanych owoców dodać od 0,35 kg do 0,5 kg cukru, gotować kilka minut do całkowitego rozpuszczenia. Dodać kwasek cytrynowy. Gorącą konfiturę napełnić słoiki, zakręcić i postawić do góry dnem lub pasteryzować. Z 1 kg owoców powinno wyjść ok. 4 słoiczków 200 ml. Przepis na konfiturę oczywiście na opakowaniu Frukta-Żelu.