Jedzenie cukru wciąga. Jest obecny nie tylko w cukrze ale również w napojach gazowanych, słodyczach, jogurtach owocowych, czy w gotowych do spożycia daniach dostępnych w każdym markecie. Cukier oprócz energii nie dostarcza żadnych składników pokarmowych, przyczynia się również do powstania złego cholesterolu i cellulitu, chorób krążenia, insulinoodporności czy otyłości. Dlatego proponujemy deser z użyciem erytrytolu czy ksylitolu. Erytrytol to organiczny związek chemiczny, który nie ma wartości energetycznej, dzięki czemu jest szeroko polecany jako zamiennik cukru dla osób odchudzających się lub diabetyków. Natomiast ksylitol, który wykazuje działanie przeciwpróchnicze, jest często składnikiem gum do żucia. Bazą naszego deseru będzie kasza jaglana i kokos. Kasza jaglana czyli jagły powstaje z prosa i jest najstarszą znaną kaszą, składa się przede wszystkim ze złożonych węglowodanów, dzięki czemu jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo sycąca. Przez niewielką zawartość błonnika jest potrawą lekkostrawną. Pomaga przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, przez co polecana jest osobą cierpiącym na niestrawność. Dodatkowo dedykowana jest również osobom z niedoborami żelaza, gdyż jest jego bogatym źródłem. Na koniec należy wspomnieć o krzemie w składzie kaszy, który pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Tyle dobrego zapewnia nam jedzenie jagły.
Składniki:
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- szczypta soli
- 20 szt. migdałów
Przygotowanie:
Migdały blanszujemy, czyli zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 5 minut. Po tym czasie obieramy migdały ze skórek. Kaszę jaglaną wysypujemy z woreczków, mieszamy z 2/3 szklanki wiórków kokosowych, erytrytolem i szczyptą soli, następnie zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy aż do uzyskania miękkiej i w miarę zwartej masy. Jeśli płyn wyparuje a kasza będzie się rozsypywała możemy dolać do garnka trochę wody. Gotową masę odstaw do ostygnięcia, następnie z zimnej już masy formujemy niewielkie kulki do środka których wkładamy migdała, następnie obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.