Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Kokosowe kulki jaglane

0
Kokosowe kulki jaglane

Jedzenie cukru wciąga. Jest obecny nie tylko w cukrze ale również w napojach gazowanych, słodyczach, jogurtach owocowych, czy w gotowych do spożycia daniach dostępnych w każdym markecie. Cukier oprócz energii nie dostarcza żadnych składników pokarmowych, przyczynia się również do powstania złego cholesterolu i cellulitu, chorób krążenia, insulinoodporności czy otyłości. Dlatego proponujemy deser z użyciem erytrytolu czy ksylitolu. Erytrytol to organiczny związek chemiczny, który nie ma wartości energetycznej, dzięki czemu jest szeroko polecany jako zamiennik cukru dla osób odchudzających się lub diabetyków. Natomiast ksylitol, który wykazuje działanie przeciwpróchnicze, jest często składnikiem gum do żucia. Bazą naszego deseru będzie kasza jaglana i kokos. Kasza jaglana czyli jagły powstaje z prosa i jest najstarszą znaną kaszą, składa się przede wszystkim ze złożonych węglowodanów, dzięki czemu jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo sycąca. Przez niewielką zawartość błonnika jest potrawą lekkostrawną. Pomaga przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, przez co polecana jest osobą cierpiącym na niestrawność. Dodatkowo dedykowana jest również osobom z niedoborami żelaza, gdyż jest jego bogatym źródłem. Na koniec należy wspomnieć o krzemie w składzie kaszy, który pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Tyle dobrego zapewnia nam jedzenie jagły.

Składniki:

Przygotowanie:

Migdały blanszujemy, czyli zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 5 minut. Po tym czasie obieramy migdały ze skórek. Kaszę jaglaną wysypujemy z woreczków, mieszamy z 2/3 szklanki wiórków kokosowych, erytrytolem i szczyptą soli, następnie zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy aż do uzyskania miękkiej i w miarę zwartej masy. Jeśli płyn wyparuje a kasza będzie się rozsypywała możemy dolać do garnka trochę wody. Gotową masę odstaw do ostygnięcia, następnie z zimnej już masy formujemy niewielkie kulki do środka których wkładamy migdała, następnie obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Swojskie przepisy
Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

Rzodkiewki to jedne z nowalijek, kojarzą nam się z początkiem wiosny. Posiadają one liczne właściwości i wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa mają mało kalorii, a są skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Rzodkiewka to warzywo, które nadaje potrawie wyrazistego smaku. Najprostszym przepisem z wykorzystaniem tego warzywa jest twarożek z rzodkiewką. Natomiast liście rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania zielonego pesto, które świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu lub pasta kanapkowa. Aby wykorzystać w pełni możliwości tego warzywa o dość nietypowej porze dla tego procesu, proponujemy ukiszenie tych nowalijek. Kiszona rzodkiewka będzie wiosenną alternatywą dla jesiennych kiszonych ogórków czy kapusty.

Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium