Klasyczne danie na koniec lata. Knedle ze śliwkami. Śliwki są bardzo wdzięcznym owocem do przygotowania dań. Świeże lub mrożone śliwki możemy użyć do ciast drożdżowych, kruchych, półkruchych lub francuskiego ciasta. Klasycznie możemy zrobić ze śliwek przetwory: dżemy, powidła czy śliwki w occie, będą nam umilać długie zimowe dni. Natomiast suszone śliwki sprawdzą się do przygotowywania słodkości w czekoladzie, keksów z bakaliami i kompotów. Idealnie również będą komponować się jako dodatek do mięs: schabu nadziewanego, kaczki, gulaszu czy mięsnego bigosu.
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 1 jajko
- 100 g - 150 g mąki
- sól
- 250 g śliwek węgierek, ok. 8 - 9 szt.
- cynamon
- cukier puder
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy praską. Całkowicie wystudzamy. Umyte śliwki nadkrawamy i drylujemy. Ostudzone ziemniaki razem z mąką, jajkiem i odrobiną soli wyrabiamy na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, możemy podsypać trochę mąki. Jednak im mniej mąki tym ciasto jest delikatniejsze. Ciasto dzielimy na ok. 8-9 części. Formujemy kulki i rozpłaszczamy na placuszki. Na środku umieszczamy śliwkę, dokładnie zlepiamy brzegi i uformujemy kulkę. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicę. Zagotowujemy lekko osoloną wodę i delikatnie wkładamy knedle. Gdy woda się zagotuje przykręcamy źródło ciepła i gotujemy przez ok 6 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu podajemy ze śmietaną posypaną cynamonem i cukrem pudrem. Możemy również zarumienić na maślę bułkę tartą i polać nią knedle.