Domowy prosty syrop z gruszki i wanilii w połączeniu z ginem i wodą sodową sprawiają, że ten łatwy koktajl jest idealnie słodki, wspaniały i orzeźwiający. Gin to alkohol wysokoprocentowy (zazwyczaj od 35 do 40% alkoholu) zwany u nas jako rodzima jałowcówka. Powstaje ze spirytusu, przeważnie jęczmiennego i jagód jałowca pospolitego Juniperus communis. Gin wzbogacany jest również wieloma różnymi składnikami ziołowymi, a niekiedy także owocowymi. Powstał w XVII w. w dawnych na terenach dzisiejszej Holandii i Belgii. Popularność zyskał zaś w Anglii, skąd mamy jego obecną nazwę. Sam bywa zbyt gorzki do wypicia. U nas najbardziej popularny z cytryną i tonikiem. Światowi barmani polecają gin z mlekiem, syropem cukrowym, sokiem cytrynowym, sokiem z limonki oraz białkiem kurzym. My proponujemy wersję z gruszką. Jeśli nie mamy gruszek, możemy użyć koncentrat gruszkowego albo polecane na naszym blogu gruszki w syropie.
Składniki na 1 porcję:
- 40 ml ginu
- 2 łyżki syropu gruszkowo waniliowego
- ¾ szkl. wody gazowanej
- dużo kruszonego lodu
- 1 gruszka go dekoracji
- cynamon mielony
Syrop gruszkowo-waniliowy:
- szklanka drobno posiekanych gruszek
- ½ szkl. cukru
- ½ szkl. wody
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania syropu waniliowo gruszkowego. Obieramy gruszki, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do rondelka. Dodajemy miąższ z laski wanilii, cukier i wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do wrzenia, gotujemy 5 do 8 minut. Przecedzamy gotowy syrop do słoika. Studzimy. Pozostałe gruszki możemy zmiksować i użyć do naszego drinka albo do wypieku babeczek. Krawędź szklanki smarujemy wodą i oprószamy cynamonem. Do szklanki wlewamy 2 łyżki syropu gruszkowego, 40 ml ginu i ¾ szkl. wody gazowanej, dorzucamy kruszony lód i mieszamy słomką albo łyżeczką. Jeśli postanowimy użyć wspomnianego powyżej soku z gruszek w syropie, albo gotowego koncentratu gruszkowego również używamy po 2 łyżki.