Galaretka cytrynowa z cukinii jest ciekawą alternatywą dla dżemów owocowych. Dżem z cukinii z galaretką jest rewelacyjnym dodatkiem do grzanek, tostów, placków i naleśników na słodko. Jego zaletą jest również to, że można go przygotowywać o każdej porze roku. Cukinia, która jest warzywem dyniowatym odkwasza organizm, poprawia pracę przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność, wpływa na poprawę wzroku. Dodatek cytryny sprawi, że galaretka nabierze wakacyjnego, śródziemnomorskiego charakteru. Ze względu na neutralny smak cukinii, cytryna nadaje wiodący, cytrusowy charakter dżemowi. Cytryna to owoc, który z uwagi na kwaśny smak nie jest spożywana jak pomarańcze czy mandarynki. Wykorzystuje się ją jako dodatek do zimnych napojów w okresie letnim (wody, lemoniady) oraz podczas chłodniejszych pór roku do przygotowania rozgrzewających napojów. W okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe często wykorzystuje się ją jako dodatek do herbaty z imbirem i miodem. Cytryna to również składnik marynat mięsnych, zapewniając im kruchość. Owoc cytryny sprawia, że smak potraw słodkich i wytrawnych jest bardziej zaznaczony. Często wykorzystuje się ją także do skropienia ryb.
Składniki:
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Dodajemy pół szklanki wody i gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając, prze około 40-50 minut. Po tym czasie blendujemy na gładko cukinię. Dodajemy cukier, galaretkę, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Mieszamy dokładnie i wszystko razem gotujemy jeszcze ok 1 godziny. Gorącą galaretkę nakładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.