Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Czekoladowe marzenie z truskawkami

0
Czekoladowe marzenie z truskawkami

Międzynarodowy Dzień Dziecka został ustanowiony w 1954 przez Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) dla upowszechniania ideałów i celów dotyczących praw dziecka zawartych w Karcie Narodów Zjednoczonych (1945) i obchodzony od 1955 w różne dni roku w różnych krajach członkowskich ONZ. W Polsce oraz byłych krajach socjalistycznych obchodzony jest 1 czerwca. Od zawsze wiadomo, że każdy mały i duży człowiek uwielbia słodycze: lody, galaretki, słodkie napoje, ciasteczka, czekoladę, żelki, cukierki. A do picia oczywiście słodko-kwaskowa lemoniada. Oczywiście jest też duża gama tzw. zdrowych słodyczy: bakalie, suszone owoce, liofilizowane owoce, ryż z ksylitolem i świeżymi owocami sezonowymi, chipsy jabłkowe, ciasteczka owsiane z miodem. To wszystko zależy od naszych żywieniowych przekonań. My jednak robimy dyspensę i na to wyjątkowe święto proponujemy czekoladowy biszkopt z musem również czekoladowym. A do tego aby przełamać słodkość świeże truskawki i dość neutralne płatki migdałowe. Wszystko razem tworzy aromatyczne, piękne i przepyszne ciasto.

Składniki:

  • 6 jajek rozmiar L
  • 200 g drobnego cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 140 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

mus czekoladowy:

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. W połowie ubijania zaczynamy dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią, po 1 łyżce. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, aż powstanie gęsta piana. W osobnej miseczce wymieszamy żółtka z olejem, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy je do masy. Miksujemy na jednolitą całość. Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatułki w 2-3 turach mieszajmy suche składniki. Gotową masę przelewamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut do suchego patyczka, czas pieczenia zależy od naszych piekarników. Po upieczeniu wystawiamy z piekarnika i studzimy, możemy biszkopt przyrządzić kilka godzin wcześniej, albo nawet 1 dzień wcześniej. Czas na przygotowanie musu. Dobrej jakości czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła. Przestudzamy. Schłodzoną śmietanę i schłodzony serek mascarpone ubijamy na niezbyt sztywną masę. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy do dokładnego wymieszania składników. Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt, wyrównujemy i dekorujemy płatkami migdałów, świeżymi truskawkami, ulubioną posypką i listkami mięty. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Swojskie przepisy
Na uroczysty i codzienny obiad

Na uroczysty i codzienny obiad

Rosół nadaje się na wystawniejsze i te zwyczajne obiady. Jest bezwzględnym punktem menu wesel, komunii, chrzcin, czy restauracyjnych imprez. W Polsce na 100%, rodzinny niedzielny obiad będzie zawsze z rosołemRosół znany jest na całym świecie pod różnymi nazwami i w różnych wersjach. W Chinach to bulionu z kurczaka z dodatkiem imbiru, w Japonii to rybny dashi, we Francji bouillon, najbliższy naszemu rosołowi, chociaż dużo bardziej tłusty. Rosół to wywar mięsno warzywny. Do rosołu nadają się udka, korpus, szyja i skrzydełka z kurczaka, a także wołowina. Można również użyć indyka, kaczki, gęsi lub perliczki. Najpyszniejszy jest jednak z mięs mieszanych. Niedzielny rosół jest idealną bazą dla zup na cały tydzień: pomidorowejogórkowejkrupniku czy pieczarkową. Oprócz tradycyjnych przypraw: lubczykupieprzu ziarnistegoziela angielskiego czy liści laurowych, możemy dodać np. kardamon, który wzbogaci aromat tradycyjnego rosołu. Sos sojowy wydobędzie głębszy smak rosołuCytryna lub limonka dodawana do zupy jako kontrast dla tłustego bulionu. Natomiast dodanie imbiru do rosołu może wzbogacić jego smak i dodać mu rozgrzewającego efektu, a także wspierać odporność.

Marynowanie mięs w folii

Marynowanie mięs w folii

Chcielibyśmy przybliżyć Wam naszą ofertę dotyczącą pakowania próżniowego w woreczki i folie moletowaneWorkifolie i rękawy moletowane to artykuły zaprojektowane z myślą o efektywnym, bezpiecznym pakowaniu próżniowym żywności. Wykonane są z wysokiej jakości folii PA/PE. Charakteryzują się dużą wytrzymałością, doskonałą szczelnością i odpornością na uszkodzenia. Moletowana powierzchnia przyspiesza proces próżniowego usuwania powietrza, zapewniając doskonałą ochronę zawartości. Wybór folii moletowanej w postaci rękawa umożliwia dopasowanie opakowania do produktów o zróżnicowanych rozmiarach jak ryby czy wyroby własne. W opakowaniach moletowanych można przechowywać produkty świeże jak mięsowędlinyserprzyprawybakalie czy grzyby suszone. Również produkty  wcześniej poddane obróbce np. marynowanepieczonegotowane, smażone, suszonewędzone. Nasza propozycja to mięso drobiowe marynowane na mokro: bazyliowe i imbirowo-czosnkowe. Marynata „na mokro” powstaje najczęściej na bazie oleju, idealnym nośniku smaku. Płynną podstawą może być również maślanka czy mleczko kokosowe. Pozostałe składniki najczęściej wybierane do stworzenia idealnej kompozycji smaków to: sólziołamiód, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sos sojowy, musztarda, ketchup, warzywa. Główne zalety używania folii moletowanej do marynowania to, szybsze marynowanie, brak wysychania, ochrona mięsa przed utratą smaku i aromatu oraz wygodne przechowywanie.

Dąb w gorzelnictwie

Dąb w gorzelnictwie

Płatki dębowe to szybki i ekonomiczny sposób na dodanie smaku dębowej beczki do każdego alkoholuwinapiwa czy destylatów. Są wytwarzane z sezonowanych klepek z amerykańskiego i francuskiego dębu, które są rozdrabniane i prażone konwekcyjnie, aby stworzyć smak podobny do tego, jaki nadałaby porównywalnie prażona beczka. Najczęściej stosowane są do win w celu pogłębienia koloru i postarzenia trunku. Płatki można wykorzystać przy produkcji innych napojów alkoholowych, takich jak nalewkimiody pitnepiwa czy wódki. Użycie wysokiej jakości płatków dębowych to najlepsza alternatywa dla stosowania beczek dębowych. Dzięki zastosowaniu płatków nadamy trunkom fantastyczny aromat i barwę. To znacznie prostsza i tańsza metoda starzenia trunków, niż tradycyjne dojrzewanie w beczkach. Płatki dębowe zaczęto używać w produkcji alkoholu, zwłaszcza whisky i innych mocnych trunków, głównie po to, by przyspieszyć proces starzenia napoju. Tradycyjnie do tego celu używano dużych beczek dębowych, ale płatki dębowe, które mają znacznie większą powierzchnię, pozwalają na szybsze wydobycie z drewna pożądanych aromatów. Płatki dębowe pozwalają na bardziej intensywne oddziaływanie na alkohol, co jest szczególnie cenione przez producentów, którzy chcą uzyskać pożądany smak w krótszym czasie. Rozróżniamy płatki naturalneśrednio opiekane i mocno palone. Im ciemniejsze płatki – tym finalnie ciemniejszy kolor naszego destylatu. Nasza propozycja na dziś dotyczy płatków z dębu amerykańskiego Quercus Alba. Płatki HEAVY to płatki mocno wypalone mają subtelne aromaty, przy jednoczesnym zachowaniu owocowych smaków i aromatów w winie, czy nalewce. Nadają trunkom szlachetności i aksamitności smaku. Po leżakowaniu, polecamy zacząć od dawki 4 g na 1 l mocnego alkoholu i kontrolować intensywność smaku oraz kolor. Płatki finalnie nadadzą mocny smak lekko podpalanej wanilii z niewielką nutą goździków.

Wschodnia alternatywa dla pizzy

Wschodnia alternatywa dla pizzy

Chaczaputi to nasza propozycja dodatku do potraw z grilla. To tradycyjna gruzińska potrawa, która w swojej podstawowej formie jest rodzajem chleba lub placka z serem. To jedno z najsłynniejszych dań kuchni gruzińskiej, porównywane czasem do pizzy, ale z unikalnym lokalnym charakterem. Podstawą jest ciasto drożdżowe i ser. W Gruzji istnieje dużo odmian chaczapuri, ich różnorodność między innymi od dodatków jakie są używane: adżaruli z serem i jajkiem, chaczapuri imeretyńskie w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym, lobiani z fasolą, kubdari z mięsem, czy megrelskie z dodatkowym serem na wierzchu. Chaczapuri jest znakomity do mięs oraz kiełbasek z grilla, do lekkich warzywnych zup, do zjedzenia z kefirem lub jogurtem, z zieloną sałatą. Mamy oczywiście dla was przepis na to danie, a jeśli chcecie użyć do chaczapuri serów własnej roboty, to po wszystkie akcesoria oraz kultury bakterii zapraszamy do naszego sklepu.

Majówka

Majówka

Majówka to ulubiony w Polsce długi weekend majowy, który sprzyja odpoczynkowi, spotkaniom z bliskimi i wyjazdom za miasto. Ten wolny czas wynika z układu świąt państwowych: 1 maja Święta Pracy, 2 maja – Dnia Flagi Rzeczypospolitej Polskiej oraz 3 maja Święta Konstytucji 3 Maja. Ten wolny czas spędzany najczęściej na wyjazdach za miasto, zwiedzaniu, aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, piknikowaniu i grillowaniu. Biesiadowanie to oczywiście najmilsza rzecz po aktywności fizycznej. Które z nas nie lubi upieczonej na grillu kiełbaskikarkówki czy szaszłykówGrillowane sery czy warzywa z grilla w sosie tzatzyki czy bbq to klasyka grillowania. Wszystko to w obecności dobrego domowego alkoholuwinapiwa czy mocniejszych alkoholi (whiskytequili, albo ginu), oczywiście tylko dla dorosłych. Dla wszystkich małych i dużych polecamy do picia lemoniadęwodę z miętą i cytryną a do tego pyszne ciasteczka. Miłośnikom ciasta marchewkowego oraz korzennych wypieków dedykujemy nasze ciasteczka. Są pełne marchewki oraz przypraworzechów i są o wiele szybsze i łatwiejsze do zrobienia niż całe ciasto. Przygotowaliśmy je dla Was na ten weekend oraz na wszystkie inne dni w roku

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
Butelka MONOPOLOWA do wódki 0,5L bez zakrętki - w sklepie stacjonarnym
Butelka MONOPOLOWA do wódki 0,5L bez zakrętki - w sklepie stacjonarnym

1,30 zł

Cena regularna: 1,80 zł

Najniższa cena: 1,30 zł

1,06 zł

Cena regularna: 1,46 zł

Najniższa cena: 1,06 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
KLIPSY do zaciskarki wędliniarskiej Browin 60 szt.
KLIPSY do zaciskarki wędliniarskiej Browin 60 szt.

5,50 zł

4,47 zł

szt.
HAKI wędzarnicze duże S-3/15cm 1szt
HAKI wędzarnicze duże S-3/15cm 1szt

1,50 zł

1,22 zł

szt.
HAKI wędzarnicze  S-4/14  1szt
HAKI wędzarnicze S-4/14 1szt

2,00 zł

1,63 zł

szt.
osłonka POLIAMIDOWA 1m fi 95mm  wędliniarska 120°C
osłonka POLIAMIDOWA 1m fi 95mm wędliniarska 120°C

1,90 zł

1,54 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium