Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Ciasto Czekoladowe z Bakaliami

0
Ciasto Czekoladowe z Bakaliami

Ciasto czekoladowe wydaję się być lubiane przez wszystkich, a zwłaszcza przez najmłodszych. Pasuję idealnie do kawy lub herbaty oraz na każdą okazje. No chyba nie ma wad! Do tego jeszcze gdy jest tak banalnie proste, jak to z naszego przepisu to może mieć tylko zwolenników. Nie potrzebujemy wymyślnych składników do jego przygotowania i zbyt wiele czasu. Sprawdza się idealnie gdy nagle się dowiadujemy, że za godzinę mamy gości lub gdy sami się do nich wybieramy. Bo nie jest kłopotliwe w transporcie. Pozostawia nam też duże pole do popisu, co do dodatków, możemy dołożyć bakalii, zmieniać polewy, przekładać kremem lub udekorować świeżymi owocami. I za każdym razem stworzymy jego nową smakowitą odsłonę. Zapraszamy do przepisu.

 

Składniki:

Ciasto:

750g mąki pszennej

300g cukru

150g kakao

500ml ciepłej wody 

300ml oleju

1 łyżka octu

0,5 łyżeczki soli himalajskiej 

2 łyżeczki sody oczyszczonej 

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

2 łyżeczki wanilii burbonowej

100g rodzynek jumbo

100g orzechów włoskich

 

Polewa:

4 łyżki cukru pudru 

2 łyzki kakao 

1 czubata łyżka oleju kokosowego

50 ml wody 

 

Do jednego naczynia wsypujemy wszystkie suche składniki czyli mąka, cukier, kakao, soda oczyszczona, sól himalajskawanilia burbonowa i mieszamy. W drugim naczyniu olej, wodę, kawę i ocet. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi oraz bakaliami i dokładnie mieszamy łyżką. Wlewamy masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 50 min (do suchego patyczka) Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odpinamy obręcz tortownicy, zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę podgrzewając wszystkie składniki w rondelku, aż odparuje woda i masa zgęstnieje. Cały czas  mieszamy, bo łatwo możemy ją przypalić. Nakładamy na wystudzone ciasto delikatnie rozsmarowując na całej powierzchni.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Swojskie przepisy
Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

Rzodkiewki to jedne z nowalijek, kojarzą nam się z początkiem wiosny. Posiadają one liczne właściwości i wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa mają mało kalorii, a są skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Rzodkiewka to warzywo, które nadaje potrawie wyrazistego smaku. Najprostszym przepisem z wykorzystaniem tego warzywa jest twarożek z rzodkiewką. Natomiast liście rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania zielonego pesto, które świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu lub pasta kanapkowa. Aby wykorzystać w pełni możliwości tego warzywa o dość nietypowej porze dla tego procesu, proponujemy ukiszenie tych nowalijek. Kiszona rzodkiewka będzie wiosenną alternatywą dla jesiennych kiszonych ogórków czy kapusty.

Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium