
Ciasto czekoladowe wydaję się być lubiane przez wszystkich, a zwłaszcza przez najmłodszych. Pasuję idealnie do kawy lub herbaty oraz na każdą okazje. No chyba nie ma wad! Do tego jeszcze gdy jest tak banalnie proste, jak to z naszego przepisu to może mieć tylko zwolenników. Nie potrzebujemy wymyślnych składników do jego przygotowania i zbyt wiele czasu. Sprawdza się idealnie gdy nagle się dowiadujemy, że za godzinę mamy gości lub gdy sami się do nich wybieramy. Bo nie jest kłopotliwe w transporcie. Pozostawia nam też duże pole do popisu, co do dodatków, możemy dołożyć bakalii, zmieniać polewy, przekładać kremem lub udekorować świeżymi owocami. I za każdym razem stworzymy jego nową smakowitą odsłonę. Zapraszamy do przepisu.
Składniki:
Ciasto:
750g mąki pszennej
300g cukru
150g kakao
500ml ciepłej wody
300ml oleju
1 łyżka octu
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Polewa:
4 łyżki cukru pudru
2 łyzki kakao
1 czubata łyżka oleju kokosowego
50 ml wody
Do jednego naczynia wsypujemy wszystkie suche składniki czyli mąka, cukier, kakao, soda oczyszczona, sól himalajska, wanilia burbonowa i mieszamy. W drugim naczyniu olej, wodę, kawę i ocet. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi oraz bakaliami i dokładnie mieszamy łyżką. Wlewamy masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 50 min (do suchego patyczka) Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odpinamy obręcz tortownicy, zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę podgrzewając wszystkie składniki w rondelku, aż odparuje woda i masa zgęstnieje. Cały czas mieszamy, bo łatwo możemy ją przypalić. Nakładamy na wystudzone ciasto delikatnie rozsmarowując na całej powierzchni.