Lawenda kojarzy się z Francją, regionem Prowansja. Urocza pachnąca roślina jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Ta zielna, zimozielona roślina przetrzymuje zimę w naszym klimacie. Kwiaty lawendy pobudzają żołądek do pracy, uspokajają, działają moczopędnie, rozkurczowo i bakteriobójczo. Mocny napar kwiatowy stosuje się jako dodatek do kąpieli w stanach reumatycznych. Olejek lawendowy stosowany 2 razy dziennie w ilości 5 do 8 kropli, najlepiej na cukier, poprawia apetyt, trawienie oraz usuwa mdłości. Oprócz właściwości leczniczych możemy stosować ją przeciw molom w garderobach oraz w szafkach kuchennych, dla nich ten zapach nie jest atrakcyjny 😊
Składniki:
- 210 g masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 szkl. mąki pszennej (+trochę do posypania blatu)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Aby przyrządzić ciastka lawendowe musimy wszystkie składniki przyszykować chwilę wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy przez sito. Wszystkie składniki zagniatamy razem ręcznie lub w malakserze. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Posypujemy blat mąką i formujemy wałki jak na kopytka tylko grubsze, ok. 3 – 3,5 cm. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto na ciastka maślane może leżakować w lodówce do 3 dni. Nastawiamy piekarnik na 160-1700C. Schłodzone ciasto kroimy na 0,5 cm krążki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów, ponieważ podczas pieczenia rozpływają się na boki. Pieczemy ok. 10-12 minut. Wyjmujemy na kratkę do wystudzenia. Powyższa porcja ciasta wystarcza na 2 blachy.