
Prawie wszystkie składniki do tego deseru kupicie w naszym sklepie: nasiona chia, syrop klonowy i suszone mango. Mango to owoc, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale także dzięki licznym korzyściom zdrowotnym. Mango pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie jest uprawiane od ponad 4 tysięcy lat. Dziś jest jednym z najczęściej spożywanych owoców na świecie. U nas w sklepie dostaniecie suszone mango. Suszone mango to idealna przekąska, którą warto mieć pod ręką. Jest nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych. Możemy je zabrać ze sobą na trening, do pracy, na spacer, czy po prostu na wieczór filmowy. Suszone mango jest bogate w witaminy A i C, a także minerały, takie jak potas i magnez. Suszone mango powstaje poprzez usunięcie wody z dojrzałych owoców mango. Owoce są najpierw obierane, krojone w plastry, a następnie poddawane procesowi suszenia – najczęściej w niskiej temperaturze (w suszarkach powietrznych lub na słońcu). W niektórych przypadkach mango jest dodatkowo konserwowane, np. poprzez dodanie niewielkiej ilości cukru lub soku z cytryny, aby zachować jego smak i konsystencję. Suszone mango jest idealne jako zdrowa przekąska, może być także dodatkiem do musli, płatków śniadaniowych oraz deserów z chia.
Składniki:
- 3 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 syropu klonowego
- 1 dojrzałe mango
- sok z 1/2 limonki
- parę kawałków suszonego mango do dekoracji
Przygotowanie:
W misce mieszamy nasiona chia z mlekiem roślinnym. Dodajemy syrop klonowy. Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby nasiona chia wchłonęły płyn i stworzyły gęstą konsystencję. W międzyczasie obieramy mango, usuwamy pestkę i kroimy miąższ na małe kawałki. Zmiksuj mango razem z sokiem z limonki na gładką masę. Gdy nasiona chia już dobrze napęcznieją, przekładamy je do szklanek lub miseczek. Na wierzch nakładamy puree z mango. Wykańczamy deser kawałkami suszonego mango.