Dynia nieodłącznie kojarzy się z jesienią. Jednak dzięki dostępności tego warzywa przez cały rok możemy przetwarzać ją na różnorakie sposoby. Chętnie wykorzystamy ją do od zupy z czarnuszką lub zupy mlecznej, do zapiekanek, gulaszy i deserów. Sprawdzi się jako składnik ciast, dżemów i placków. Oraz pieczywa. Urocze bułeczki dyniowe nawet kształtem nawiązujące do tradycyjnej dyni, to nasza propozycja na weekend. Sam ich wygląd powoduje, że zjadamy je same bez dodatków. Mogą być oczywiście podstawą wspaniałego śniadania, podane z masłem i twarożkiem, serkiem żółtym czy świeżo wędzoną szyneczką albo konfiturą z malin lub morelą. Ewentualnie miodem lub kremem pistacjowym.
Składniki:
- 180 g puree z dyni hokkaido
- 450 g mąki pszennej
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- 40 g roztopionego masła
- 50 g cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 7g drożdży w proszku
- orzechy włoskie lub pekan do ozdobienia bułek
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania purée. Dynię kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 190 0 C. na 30 minut. Po upieczeniu przestudzamy i blendujemy. Do misy robota kuchennego dodajemy mąkę, drożdże, cukier, sól, mieszamy. Następnie dodajemy puree dyniowe, jajko, roztopione masło i mleko. Ciasto wyrabiamy na średnich obrotach przez ok. 15 minut aż powstanie kula zwartego i gładkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkowo 1–2 łyżki mąki i miksujemy dalej. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie cisto dzielimy na 15 części i formujemy kulki. Następnie kulki delikatnie i dość luźno zawiązujemy sznurkiem aby każdą kulkę podzielić na 8 części. Bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika w funkcji grzania góra/dół, temp. 180 0 C i pieczemy przez 15–25 minut do czasu, aż bułeczki zaczną się rumienić z wierzchu. Po upieczeniu z bułeczek delikatnie zdejmujemy sznurek a w ich środku umieszczamy po kawałku orzecha, który będzie udawał ogonek dyni.