Dzięki odrębnym przestrzeniom – rękawom do pieczenia, to danie możemy przygotować zarówno dla mięsożerców jak i wegan. Szynka wieprzowa przygotowana w ten sposób jest niebywale soczysta a zarazem lekko chrupiąca. Szynka jest źródłem witamin i minerałów. Znajduje się w niej witamina D, witamina E oraz witaminy z grupy B, niacyna, tiamina, kwas foliowy, ryboflawina, witamina B12. Ponadto szynka jest źródłem magnezu, żelaza, cynku, fosforu, potasu, wapnia oraz selenu. Mięso pełni ważną rolę w żywieniu człowieka, gdyż jest produktem bogatym w białko. Nie powinno być jednak jedynym źródłem tego składnika w diecie i stanowić elementu każdego posiłku. Dlatego my dodajemy do naszej szynki dużą ilość warzyw pieczonych, które stanowią źródło błonnika oraz soli mineralnych.
Składniki:
- 1,2 1,5 kg szynki
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- woda
- szklanka bulionu warzywnego
- marynata do szynki
warzywa:
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 większa marchewka
- 1 duża cebula
- 2 średnie cukinie
- 2 nieduże bataty
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Szynkę najpierw smarujemy marynatą z: 2-3 łyżek oliwy, 2-3 łyżek octu balsamicznego, 2-3 łyżek wody, 3 rozdrobnionych ząbków czosnku, 3 ziarenek jałowca, 3 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Marynatą smarujemy mięso z każdej strony, obkładamy je 4-5 listkami laurowymi, wstawiamy do lodówki do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu umieszczamy szynkę w rękawie do pieczenia, wlewamy do środka bulion. Rękaw spinamy klipsami i robimy w nim kilka dziur widelcem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub bezpośrednio na blasze. Zaczynamy od poszatkowania oczyszczonej kapusty, którą następnie posypujemy solą i chwilę ugniatamy. Wkładamy do rękawa. Dodajemy obraną i startą na tarce marchewkę oraz posiekaną cebulę. Dorzucamy różyczki brokułu, pokrojoną w cukinię oraz obrane i pokrojone kostkę bataty. Warzywa doprawiam pieprzem, kminkiem i ziołami prowansalskimi. Worek zamykamy klipsami i dokładnie mieszamy. Przekładam na blachę obok szynki w rękawie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 45 minut warzywa, które po tym czasie wyjmujemy i 1,5 godziny rękaw z szynką. Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy kolejne 20 minut, żeby szynka przyrumieniła się z wierzchu.