Cukinia jest niskokaloryczna, ma wysoką zawartość błonnika, niską zawartość węglowodanów i jest pełna witamin, przeciwutleniaczy i minerałów ważnych dla zdrowia organizmu. Cukinia jest warzywem, które ma tendencję do nabierania smaku innych składników, z którymi jest połączona. Ma łagodny smak i doskonale komponuje się z wieloma przyprawami. Najlepiej łączyć cukinię z czosnkiem, oregano, bazylią i tymiankiem. Świetnie smakuje z pomidorami. Jednak my mamy ochotę na coś słodkiego. Pierwsze przepisy na słodki chleb z cukinii pojawiły się podczas Wielkiego Kryzysu w Stanach jako kreatywny sposób na wykorzystanie ograniczonych zapasów żywności i gotowanie potraw z warzywami z własnej uprawy. Przepis na chleb z cukinii pojawił się po raz pierwszy w książkach kucharskich w latach pięćdziesiątych XX wieku, dzięki czemu stał się popularnym domowym przysmakiem w całych Stanach Zjednoczonych. Babeczki z cukinią to idealna szybka przekąska lub śniadanie w podróży, jeśli się spieszymy. Są wilgotne, delikatne i pięknie wyrastają. Pozostają wilgotne przez kilka dni. Możemy dodać do nich orzechy, kawałki czekolady, jagody, żurawinę lub cokolwiek chcemy, aby dodać dodatkowe składniki odżywcze, smak i konsystencję do swoich babeczek. Babeczki są niezwykle łatwe do zrobienia, bez miksera, wystarczy tylko drewniana łyżka i dwie miski.
Składniki (na 12 szt.):
- 1 ½ szkl. mąki uniwersalnej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki drobnej soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ szkl. oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub oleju roślinnego
- 1 duże jajko
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 2 łyżki 2% mleka
- 1 ½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- 1 ½ szkl. startej cukinii
- ½ szkl. pokrojonej deserowej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 2000 C . Formę na 12 babeczek smarujemy lub wykładamy papilotkami. W średniej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. W osobnej misce dokładnie mieszamy jajka, olej, cukier, mleko i wanilię. Do mokrych składników dodajemy mąkę i krótko mieszamy, aż masa będzie dobrze wymieszana i gładka. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki i dokładamy do ciasta, aż dobrze się połączą, a następnie dodajemy ½ szklanki kawałków czekolady (możemy pominąć). Masę równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny . Pieczemy przez 22-25 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w środek będzie czysta. Pozostawiamy muffinki do ostygnięcia w foremkach na 5 minut, a następnie przekładamy je na metalową kratkę, aby ostygły do temperatury pokojowej.