Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Podpuszczki i dodatki
Podpuszczki do serów
Czym jest podpuszczka? Najprościej rzecz ujmując, to enzym do robienia serów, wykorzystywany zarówno w produkcji domowej, jak i profesjonalnej. To bardzo wydajny składnik, w większości przypadków na litr mleka wystarcza jedynie pięć kropli podpuszczki. Poprawne jej użycie wymaga dodatku chlorku wapnia. Współcześnie istnieje wiele rodzajów podpuszczek. Poza właściwościami enzymatycznymi łączy je konieczność przechowywania w lodówce, najczęściej w temperaturze od 4 do 6 stopni Celsjusza.
11,50 zł
Cena netto: 9,35 zł
24,00 zł
Cena netto: 19,51 zł
9,50 zł
Cena netto: 7,72 zł
19,00 zł
Cena netto: 15,45 zł
61,50 zł
Cena netto: 50,00 zł
Jaką podpuszczkę wybrać do robienia sera?
Wszystkie podpuszczki nadają się do produkcji serów. Istnieje wiele ich rodzajów, wśród najbardziej klasycznych można wyróżnić:
- podpuszczkę naturalną (zwaną też tradycyjną) — zawierającą pepsynę i chymozynę, pozyskiwaną z żołądków cieląt, sprzedawaną w formie płynu,
- podpuszczkę mikrobiologiczną — czyli przemysłowy odpowiednik tradycyjnej podpuszczki do serów, używający zamienników naturalnych enzymów trawiennych, zazwyczaj dostępny w postaci płynnej.
Czy istnieją wegetariańskie podpuszczki do serów?
Owszem, istnieją. Większość z nich znana jest od czasów starożytnych. Elementy, z których można pozyskać enzymy do podpuszczki wegetariańskiej, to:
- rośliny, takie jak m.in. ekstrakt z figowca oraz wyciągi z przytulii właściwej, pokrzywy czy karczocha, jak również sok z liści owadożernego tłustosza,
- grzyby, a konkretniej grzybnia gatunku Mucor miehei w postaci sproszkowanej lub upłynnionej; jej zaletami są długa data przydatności (rok ważności przy przechowywaniu w lodówce) oraz koszerność (nadaje się zarówno dla wegetarian, jak i osób religijnych).
Do tej grupy zalicza się też podpuszczka mikrobiologiczna.
Dlaczego warto wybrać podpuszczki z naszego sklepu?
Deptana.pl posiada szeroki wybór podpuszczek oraz innych składników niezbędnych do produkcji pysznych serów. Wysyłamy je do Klientów z Polski z pomocą znanych na rynku dostawców (takich jak kurierzy DPD i Poczty Polskiej oraz paczkomaty InPost). Istnieje również możliwość darmowego odbioru osobistego w naszym sklepie stacjonarnym w Łodzi albo na poczcie, za opłatą 12 zł. Klientom zagranicznym przesyłki dostarcza DPD UE (koszt 140 zł). W asortymencie znajdują się zarówno podpuszczki naturalne, jak i mikrobiologiczne, wegetariańskie. Proponujemy również niezbędne akcesoria do robienia sera, takie jak termometr serowarski czy chlorek wapnia. Mamy także starter do serów ziołowych. Zachęcamy do przejrzenia oferty!