Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
ZAKWAS ŻYTNI chlebowy z drożdżami i słodem 409421
Opis
ZAKWAS ŻYTNI Z DROŻDŻAMI I SŁODEM
Do domowego wypieku zdrowego, aromatycznego pieczywa.
Stosowanie zakwasu ma szereg zalet. Między innymi:
- lepsza przyswajalność pieczywa
- delikatny smak
- chrupiąca skórka i ładniejszy kolor pieczywa
- soczysty miękisz
- wydłużona świeżość pieczywa
Przepis na wypiek 750 g chleba z zakwasem żytnim
Składniki:
350 ml letniej wody,
10 g soli,
350 g mąki pszennej typu 500-750,
150 g mąki żytniej typu 720,
1 op. zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem (zakwas i drożdże).
Opcjonalnie:
2 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni, soi lub żurawiny.
Pieczenie chleba żytniego w piekarniku:
Po zmieszaniu wszystkich składników wyrobić ciasto - powinno mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od naczynia. Pozostawić na ok. 1 godz. pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Następnie ciasto ponownie wyrabiać przez chwilę i przełożyć do formy. Pozostawić ciasto ponownie w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia.
W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstawić miseczkę z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C.
Pieczenie chleba żytniego w automacie do wypieku chleba:
Do misy automatu należy dodać w podanej kolejności wymienione składniki i ustawić program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę.
Chleb będzie gotowy po ok. 3 godz.
Składniki:
zmielone produkty żytnie, suszone drożdże S.cerevisiae, kultury starterowe zakwasu, olej roślinny, guma arabska (E414), kwas askorbinowy (E300), monostearynian sorbitolu (E491).
Produkt naturalny, ulega zmianom.
Informacje o alergenach:
zawiera gluten.
Opakowanie: 23g - na 0,5 kg mąki mieszanej