Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
ZAKWAS PSZENNY chlebowy z drożdżami 409431
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
ZAKWAS CHLEBOWY PSZENNY Z DROŻDŻAMI 23g na 500g mąki / chleb 750g
Zakwas pszenny do wypieku zdrowego, aromatycznego pieczywa.
Stosowanie zakwasu ma szereg zalet. Między innymi:
- lepsza przyswajalność pieczywa
- delikatny smak
- chrupiąca skórka i ładniejszy kolor pieczywa
- soczysty miękisz
- wydłużona świeżość pieczywa
Przepis na wypiek 750 g chleba z zakwasem żytnim
Składniki:
350 ml letniej wody,
10 g soli,
500 g mąki pszennej typu
1 op. zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem (zakwas i drożdże).
Opcjonalnie:
2 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni, soi lub żurawiny.
Wypiek chleba pszennego w piekarniku :
Po zmieszaniu wszystkich składników wyrobić ciasto - powinno mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od naczynia. Pozostawić na ok. 1 godz. pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Następnie ciasto ponownie wyrabiać przez chwilę i przełożyć do formy. Pozostawić ciasto ponownie w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia.
W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstawić miseczkę z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C.
Wypiek chleba pszennego w automacie do pieczenia chleba:
Do misy automatu należy dodać w podanej kolejności wymienione składniki i ustawić program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę.
Chleb będzie gotowy po ok. 3 godz.
Składniki:
zmielone produkty pszenne, suszone drożdże S.cerevisiae, kultury starterowe zakwasu, olej roślinny, guma arabska (E414), kwas askorbinowy (E300), monostearynian sorbitolu (E491).
Produkt naturalny, ulega zmianom.
Informacje o alergenach:
zawiera gluten.
Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu.
Opakowanie: 23g - na 0,5 kg mąki mieszanej