Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
PIEPRZ SYCZUAŃSKI ziarno 50g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
PIEPRZ SYCZUAŃSKI - ziarno 50g
Ma pikantny i lekko cytrynowy smak.
Pochodzący z prowincji Szechuan w Chinach, pieprz syczuański jest ściśle związany z potrawami z tego regionu, który charakteryzuje się mocniejszymi i ostrzejszymi smakami w porównaniu z resztą Chin. Służy głównie jako przyprawa do dań z kurczaka, kaczki i wieprzowiny.
W kuchni syczuańskiej w towarzystwie pieprzu syczuańskiego często spotkamy imbir i anyż gwiazdkowy.
Pieprz syczuański jest jedną z niewielu przypraw ważnych dla himalajskiej kuchni Tybetańczyków i Bhutańczyków.
W Japonii wysuszone i sproszkowane liście wykorzystywane są jako dodatek do dań z makaronów i pikantnych aromatycznych zup.
Całe liście są wykorzystywane do podniesienia smaku warzyw, zwłaszcza pędów bambusa, a także jako dekoracja zup.
Pieprz syczuański jest składnikiem mieszanki pięciu chińskich przypraw oraz japońskiej mieszanki przypraw Shichimi togarashi.
Wartość energetyczna w 100g: 251 kcal
- tłuszcz: 3,3g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4g),
- węglowodany: 64g (w tym cukry: 0,6g),
- błonnik: 25g,
- białko: 10g,
- sód: 0,02g,
- potas: 1,37g.
masa netto: 50g
Data minimalnej przydatności/nr partii, kraj pochodzenia na opakowaniu
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Informacja o alergenach: W zakładzie są konfekcjonowane również sezam, migdały, gorczyca, seler, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.