


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Alcotec Whisky Yeast Single Strain drożdże gorzelnicze
Opis
Alcotec Single Strain Whisky Yeast aktywne drożdże do zacierów zbożowych, ryżowych, kukurydzianych z dodatkiem enzymów AMYLAZY - AG - AMYLOGLUCOSIDASE
Jest to szczep drożdży stosowany najsłynniejsze gorzelnie whisky na całym świecie.
Drożdże zawierają dodatek enzymów Amylazy AG - Amyloglukozydaza. Są to enzymy,
które rozkładają niefermentowalną skrobię do dobrze fermentującej glukozy.
Dzięki drożdżom Alcotec Whisky AG możemy wyprodukować w domowych warunkach: Bourbon, Whisky, czy wódkę zbożowa, etc.
Podczas fermentacji drożdże zachowają aromat składników użytych do przygotowania zacieru na Burbon , Whisky czy wódki gatunkowe.
Takie zboża jak: jęczmień- żyto- pszenżyto- kukurydza- pszenica- ryż- kasze oraz ziemniaki
drożdże Alcotec Single Strain Whisky szybko i skutecznie przerobią w mocny zacier nadający się do przedestylowania na gatunkową wódkę zbożową! Opakowanie na 25-30L zacieru.
Instrukcja: zawartość torebki drożdży rozsypać na powierzchnię zacieru o temperaturze pokojowej, po 15 minutach należy bardzo intensywnie wymieszać celem napowietrzenia nastawu. Zawartość saszetki drożdży wystarcza na 25 litrów zacieru, fermentacja 3 do 6 dni. Nie należy dodawać pożywki do zacierów zbożowych.
Najlepszy efekty uzyskujemy przy ześrutowanym zbożu.
Zboża typu jęczmień czy żyto warto zakiełkować - robimy to zalewając je płytko ciepłą wodą i odstawiając na 24h.
Następnie dodajemy wcześniej przygotowany syrop cukrowy, dosypujemy drożdże i zalewamy do 25-30 L.
Uwaga: Proces przebiega burzliwie.
Skład: drożdże, pożywka, witaminy i mikroelementy, enzym.
masa netto: 23g (1 opakownaie)
Data minimalnej przydatności/nr partii, kraj pochodzenia na opakowaniu.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.