


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
kultury bakterii do sera typu MOZZARELLA na 10L
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
kultury bakterii do sera typu MOZARELLA na 10L
Ser mozzarella jest to ser biały gładki, o smaku mlecznym, delikatnym lekko słodkawym.
Kultury bakterii serowarskich MOZZARELLA na 10L mleka
Jak przygotować ser typu MOZZARELLA:
Mleko podgrzewamy aż osiągnie temperaturę 42C dodać kultury bakterii do wytwarzania mozzarelli,
wymieszać i przy temperaturze 38C, dodać podpuszczkę. Skrzep powinien być gotowy po 18-20
minutach. Pierwsze cięcie wykonujemy na krzyż. Mierzymy pH. Należy poczekać, aż uzyskamy pH
równe 5.80 i następnie kroimy skrzep w kostkę. Znowu poczekać, aż pH skrzepu wyniesie 5.20
i delikatnie pokroić na mniejszą kostkę, po czym pozostawić do odpoczynku przez 10 minut. Po
osiągnięciu pH 5.10 usunąć serwatkę i umieścić skrzep na stole a następnie pociąć w na paski
zachodzące na siebie. Następnie sprawdzić masę serową , biorąc kawałek i zanurzając we
wrzącej wodzie (90C). Wcześniej do tej wody należy dodać sól (1 kg x 100 litrów wody).
Gdy masa serowa rozciąga się jak guma do żucia, oznacza że jest gotowa do obróbki. Należy
pociąć masę w paski i zalać gorącą wodą a następnie dokładnie wymieszać. Odrzucamy tę
pierwszą maślankę i ponownie wylewamy gorącą wodę na ziarno serowe, solimy ziarno (4 łyżki
soli na 5 kg) i pokrywamy ponownie masę wrzątkiem. Bierzemy kawałek masy serowej i formujemy
mozzarellę. Następnie zanurzamy mozzarellę w zimnej wodzie aby stężała. Mozzarella jest
gotowa po godzinie od zanurzenia.