Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
kultury bakterii do sera typu GORGONZOLA na 10L
Opis
Kultury bakterii serowarskich GORGONZOLA na 10L mleka
Jak przygotować ser typu GORGONZOLA?
Poddajemy pasteryzacji (nieobowiązkowo) mleko pełne w temperaturze 72°C przez 15 sekund.
Kiedy temperatura mleka obniży się do 38°C, dodajmy kultury startowe dla sera i pozostawiamy do inkubacji na 5 minut; mieszamy, a kiedy temperatura osiągnie 34°C, dodajemy podpuszczkę.
Skrzep powinien być gotowy po upływie 18-20 minut. Tniemy skrzep nożem dzieląc go na kawałki, a następnie w kostkę o grubości 10 cm, postępując bardzo delikatnie i odstawiamy na 10 minut. Odsączamy nieco serwatki i poddajemy masę wirowaniu aż ziarno serowe uzyska wielkość orzecha. Mieszamy skrzep nie rozbijając go przez około 10 minut i ostrożnie przekładamy do form utrzymując w temperaturze 35 °C.
Przekładamy ser górą do dołu, pierwszy obrót wykonują po 20 minutach utrzymując stale ciepło.
Drugi obrót wykonujemy po upływie 50 minut. Po kilku godzinach przekładamy kolejny raz ser na druga stronę i składamy w komorze w temperaturze 8°C, przy wilgotności względnej 80%. Solimy w solance o roztworze 20% NaCl przez około 1 godzinę na każdy kg sera.
Produkt należy przechowywać w temperaturze 4-8°C.