Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zestaw do produkcji RUMU na 25 L COOBRA
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Zestaw do produkcji prawdziwego RUMU. Nastaw 25L na drożdżach COOBRA RUM YEAST.
W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI: melasa 680g - 3 butelki; cukier trzcinowy nierafinowany DEMERARA 4kg; drożdże COOBRA RUM YEAST -1 opakowanie
Jak zrobić rum domowym sposobem ?
To bardzo proste. Rum jest alkoholem otrzymywanym z destylacji zacieru zrobionego z melasy z trzciny cukrowej (zawartość alkoholu w zacierze ok. 7% z uwagi na to, że melasa jest trudnofermentowalna) lub z melasy i nierafinowanego cukru trzcinowego ( zawartość alkoholu ok 11-12%). Wszystkie składniki najwyższej jakości otrzymacie w naszym sklepie DEPTANA .
Co potrzebujemy:
- melasa z trzciny cukrowej 2kg
- cukier trzcinowy nierafinowany DEMERARA 4kg
- specjalne drożdże do produkcji rumu COOBRA RUM YEAST
- środek klarujący ALCOTEC TURBO KLAR 24
- Pojemnik fermentacyjny ( najlepiej z kranikiem spustowym)
Przygotowanie zacieru: Melasę i cukier trzcinowy rozmieszać w gorącej wodzie. Wlać do pojemnika fermentacyjnego. Uzupełnić zimną wodą do 25 litrów. Gdy nastaw osiągnie temperaturę 25-27°C należy użyć drożdży do rumu. Drożdże należy rozsypać na powierzchni rozworu melasy i trzciny cukrowej. Po ok. 20 minutach porządnie wymieszać, aby natlenić nastaw. Pokrywa w pojemniku może leżeć luźno. W końcowym etapie fermentacji ( po 4-5 dniach) można pokrywę zamknąć szczelnie i założyć rurkę fermentacyjną, ale nie jest to konieczne. Gdy fermentacja ustanie zaleca się zlać nastaw z nad osadu ( przydatny jest w tym momencie kranik w pojemniku fermentacyjnym). Mieszamy zlaną ciecz, aby ją odgazować. Możemy teraz użyć środek klarujący ALCOTEC TURBO KLAR 24.
Po 24 godzinach zacier jest gotowy do destylacji. Destylację przeprowadzamy na destylatorach bez refluksu. Najlepiej typu POT STILL. Odbieramy przegony, a odbiór dobrego rumu kończymy na 40%. Pogony (do 20%) możemy wykorzystać do destylacji na aparatach z refluksem w celu "odzyskania" spirytusu.
Uzyskany destylat rozcieńczamy do mocy 36-43 %. Mamy rum w czystej postaci (light rum). Możemy "okrasić" chipsami dębowymi średnio palonymi na kilka dni. Pozostawić rum aby "dojrzał" na kila tygodni. NA ZDROWIE !
Uwaga!
Zasady wyrobu alkoholu na terenie RP regulują ustawy: z dn. 02.03.2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych: z dn. 12.05.2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina oraz z dn. 18.10.2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. Firma DEPTANA.PL Dorota Wentel-Jendrys nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie produktów przez nią sprzedawanych niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.