Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Produkty Browin Dystrybutor

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Wędzarnia DREWNIANA elektryczna BROWIN 330339

wedzarnia-drewniana-elektryczna-dragon-wood-100e-330339_a1.webp
  • promocja
Dostępność: brak towaru
Cena brutto: 2 200,00 zł

Cena regularna: 2 465,00 zł

2200.00
Najniższa cena od wprowadzenia towaru: 280,00 zł
Cena netto: 1 788,62 zł

Cena regularna: 2 004,07 zł

Najniższa cena od wprowadzenia towaru: 227,64 zł
ilość szt.
Zyskujesz 2 200 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Wędzarnia DREWNIANA elektryczna BROWIN 330339 dragON Wood 100 E 

Ogrodowa wędzarnia elektryczna dragON Wood 100 E z generatorem dymu dragON Jet 1 to uniwersalny, wysokiej jakości zestaw, przeznaczony do wędzenia, suszenia, podgrzewania lub podpiekania wyrobów mięsnych, ryb i serów.

Dzięki tej nowoczesnej wędzarni z pojemną i wysoką drewnianą komorą samodzielnie przygotujesz m.in. doskonałe szynki, kiełbasy, pstrągi, łososie czy domowe sery. Nadasz im niepowtarzalny aromat i smak. Zestaw zapewnia komfort użytkowania i doskonałe efekty kulinarne. Wystarczy podłączyć wędzarnię, ustawić na wyświetlaczu temperaturę oraz czas wędzenia i uruchomić generator dymu.

 

Wędzenie na ciepło i na zimno - profesjonalna wędzarnia, idealna do wędzenia we wszystkich opcjach: na zimno, na ciepło i gorąco, a także do podpiekania i obsuszania dzięki wbudowanemu termoobiegowi (wentylatorowi).
Wysokiej jakości zewnętrzny sterownik z minutnikiem - umożliwi Ci precyzyjną regulację temperatury wewnątrz komory i jej monitorowanie na wyświetlaczu. Na panelu sterującym możesz wybrać tryb pracy grzałki ciągły lub czasowy (do 4 godz.) z użyciem minutnika.
Innowacyjny elektryczny generator dymu dragON Jet 1 (patent firmy Browin) - zapewnia optymalną dystrybucję dymu wędzarniczego.
Wszystko w jednym, wysokiej jakości zestawie - komora wędzarnicza z wyselekcjonowanego, szlifowanego drewna świerkowego, otwierany daszek, stabilny metalowy stelaż, kominek, ruszt, belki i haki, generator dymu z elektryczną pompką i zrębki.
Wydajna grzałka z termoobiegiem - wędzarnię tę spośród oferty innych producentów wyróżnia m.in. rozwiązanie konstrukcyjne, które zapewnia równomierne rozchodzenie się temperatury po całej komorze i skutecznie chroni grzałkę przed silnym zabrudzeniem.
Duża pojemność i wysoka komora - pojemność 200 L daje możliwość uwędzenia bez problemu 15-25 kg wsadu, a wysokość komory 100 cm (bez daszku) jest idealna do wędzenia długich kiełbas i długich ryb.

Oto nasza odpowiedź na oczekiwania tych osób, które poszukują połączenia zalet tradycyjnej drewnianej wędzarni z możliwościami uniwersalnej i nowoczesnej wędzarni elektrycznej. Potrzeby Klientów i doświadczenie naszych specjalistów znalazły wyraz w tym oto innowacyjnym produkcie Browinu. Moc smoka w nowym wydaniu!

 

Z tym zestawem wędzenie jest dziecinnie proste, a jednocześnie możesz się cieszyć uzyskaniem w pełni profesjonalnych efektów!

 

Wędzarnia wyposażona została w wydajną grzałkę z termoobiegiem. Jest ona umieszczona na tylnej ścianie komory i sprawia, że temperatura w każdych warunkach rozchodzi się równomiernie po całej komorze. Ponadto sama grzałka nie ulega tak silnemu zabrudzeniu osoczem z wędzonych produktów, jak ma to miejsce w wędzarniach innych producentów. Termoobieg przyspiesza proces wędzenia, sprawia, że dym idealnie trafia nawet do trudnodostępnych, ciasno rozmieszczonych wędzonek. Pozwala także szybko i sprawnie osuszyć mięsa, kiełbasy i ryby, co jest bardzo istotne w procesie profesjonalnego wędzenia.

 

Wysokiej jakości zewnętrzny sterownik z minutnikiem umożliwi Ci precyzyjną regulację temperatury wewnątrz komory i jej monitorowanie na wyświetlaczu. Na panelu sterującym można wybrać tryb pracy grzałki ciągły lub z użyciem minutnika, dzięki czemu wędzarnia wyłączy się po upływie ustawionego czasu. Minutnik możesz ustawić w zakresie do 4 godz.

W komorze wędzarni zamontowaliśmy sondę, dzięki której sterownik utrzymuje zadaną temperaturę wewnątrz komory przez cały okres wędzenia, bez potrzeby ciągłej kontroli temperatury i zmiany mocy grzałki w czasie procesu wędzenia.

 

Mając do dyspozycji komorę o pojemności 200 L, bez problemu uwędzisz w niej 15-25 kg wsadu. Ze względu na sporą wysokość komory (100 cm bez daszku), wędzarnia idealnie nadaje się do wędzenia zarówno długich kiełbas, jak i długich ryb.

Do atutów tej wędzarni należy zaliczyć jej solidną konstrukcję, w której zastosowano wyselekcjonowane, szlifowane, naturalne drewno. Komora wędzarnicza zrobiona jest z deseczek świerkowych. Otwierany daszek mocowany jest na zawiasach, co bardzo ułatwia umieszczenie wsadu we wnętrzu wędzarni. Dostęp do wędzarni zarówno poprzez drzwiczki, jak i daszek, to rozwiązanie bardzo praktyczne i wygodne. Konstrukcja komory wzmocniona jest grubymi poprzeczkami. Drzwiczki wędzarni mocowane są na solidnych zawiasach malowanych proszkowo.

Drewniana komora wędzarnicza doskonale wpisze się w przydomową, zadaszoną przestrzeń tarasu czy ogrodowej wiaty.

Do komory dopasowana została metalowa podstawa z nóżkami - dzięki temu dostęp do komory wędzarniczej znajduje się na optymalnej wysokości. Jest to bardzo wygodne, nie ma potrzeby schylania się czy kucania.

Źródłem dymu wędzarniczego jest wyjątkowy na rynku generator dymu o innowacyjnej, opatentowanej konstrukcji, z wydajną elektryczną pompką. Zapewnia on optymalną dystrybucję dymu wędzarniczego. Pompka z regulowaną prędkością przepływu dymu jest tak umiejscowiona na podstawie, by swoje drgania przenosić na cylinder. Dzięki temu zrębki nie zawieszają się w trakcie spalania. Specjalny adapter pozwala na łatwe i szybkie połączenie dymogeneratora z wędzarnią.

Generator dymu mieści ok. 450 g zrębków. Ilość ta zapewnia ok. 3-4 godz. pracy (zależnie od ustawienia przepływu powietrza regulatorem pompki), bez konieczności dosypywania zrębków. Generator ten umożliwia wędzenie na zimno bez konieczności zakupu i montowania dodatkowych elementów konstrukcyjnych!

 

W zestawie:

 

Komora wędzarnicza

- z zamontowanym sterownikiem i minutnikiem

- z daszkiem i kominkiem (do samodzielnego montażu)

wymiar zewnętrzny drewnianej komory wędzarniczej: 50 x 50 x 100 cm (bez daszku)
wymiar daszku z kominkiem: 53 x 58 x 28,5 cm
deski świerkowe, o grubości około 2 cm

Elementy wyposażenia:

belki drewniane do zawieszania produktów (6 szt.)
haki wędzarnicze typu S (5 szt.)

Elementy do montażu:

listwy do daszku (4 szt.)
zestaw wkrętów do montażu kominka i listew przydachowych (18 szt.)
zawiasy do daszku (2 szt.)
zestaw wkrętów do montażu zawiasów (10 szt.)

Podstawa pod komorę wędzarniczą: stalowa, 50 x 50 x 40 cm

Generator dymu dragON Jet 1 z adapterem, pompką i wężykami

Zrębki wędzarnicze (w opakowaniu generatora dymu)

Przewód zasilający

Instrukcje:

do wędzarni
do generatora dymu z pompką
Moc grzałki: 1500 W

 

Porady praktyczne:

Wędzenie na zimno

Odbywa się zazwyczaj w temperaturze do 25⁰C i trwa od kilku godzin do 14 dni. W zależności od potrzeb stosuje się odpowiednią gęstość dymu. Zazwyczaj prędkość jego przepływu powinna mieścić się w granicach 6-15 m na minutę. Ten sposób wędzenia stosuje się głównie do produktów, które mają być długo przechowywane lub dojrzewać, gdyż dym wnika w produkt głęboko i powoli go konserwuje. Wędzonki poddane tej metodzie obróbki schną równomiernie, a efekt jest doskonały także przy dojrzewaniu długoterminowym.

Wędzenie na ciepło/gorąco

Jest to oddziaływanie na produkt dymem o temperaturze powyżej 25⁰C. Można tutaj mówić o dwóch przyjętych górnych granicach temperaturowych – wędzenie do ok. 45⁰C nazywamy wędzeniem na ciepło, a do 60⁰C wędzeniem na gorąco. W przypadku wędzenia na gorąco produkty możemy podpiec w samej wędzarni, podnosząc temperaturę w komorze wędzarniczej nawet do 80-90⁰C.

W przypadku podpiekania można odłączyć generator dymu i oddziaływać na produkt tylko samą temperaturą.

Bez względu na to, jaki typ wędzenia wybierzesz, pamiętaj, iż jest to proces końcowy, a podstawą jest odpowiednie przygotowanie wyrobów do wędzenia oraz bardzo dobre ich osuszenie przed wędzeniem (ewentualnie dosuszenie w wędzarni), co bardzo pozytywnie wpływa na jakość wędzonek oraz zapobiega ich zakwaszeniu.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium