Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód jęczmienny GOLDEN ALE 500g Viking Malt
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Viking Malt słód GOLDEN ALE 500g
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Produkowany z dwurzędowego jęczmienia jarego. Parametry słodowania zostały dobrane tak, aby ułatwiać wysoką modyfikację tego słodu, w celu łatwiejszego przetwarzania w browarze. Słód Golden Ale ma zredukowany potencjał enzymatyczny. Nadaje piwu mocnych słodkich, ciasteczkowych i słodowych smaków, z zachowaniem równowagi między nimi. Barwa tego słodu nie jest wysoka, co sprawia, że jest odpowiedni do delikatnej korekcji barwy w kierunku odcienia złotego.
Zastosowanie: Słód Golden Ale może być stosowany do wszyskich rodzajów piw, ale najbardziej zalecany jest do lagerów i ale. Zazwyczaj stosuje się do 50% zasypu.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność | % | max. 5.0 |
Ekstrakt | %s.m. | min. 80.0 |
Barwa | °EBC | 9-14 |
Białko | % s.m. | max. 11.5 |
FAN | mg/l | min. 130 |
liczba Kolbacha | % | min. 43% |
kruchość | % | min. 85 |
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu. Słód śrutowany można przechowywać 2-4 miesięcy.
masa netto: 500g
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.