Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód jęczmienny DEKSTRYNOWY 1kg Viking Malt
Opis
Viking Malt słód DEKSTRYNOWY 1 kg
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Słód Dekstrynowy zawdzięcza swój unikalny smak specjalnym warunkom namaczania i kiełkowania oraz zróżnicowanemu programowi suszenia, na początku którego jest poddawany wymagającym warunkom, a następnie powoli delikatnie podsuszany. Aktywność enzymów amylolitycznych tego słodu jest niska.
Zastosowanie: Słód Dekstrynowy wnosi przyjemny, słodki smak, przypominający karmel, toffi, miód, z nutami biszkopta. Słód Dekstrynowy może być użyty w zasypie piw jasnych i typu ale, aby stworzyć pełnię i dodać słodyczy. Ponieważ jest jasny i niezbyt intensywny, może stanowić do 30% w zasypie.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność | % | max. 6,5 |
Ekstrakt | %s.m. | min. 79 |
Barwa | °EBC | 10-16 |
Białko | % s.m. | min.. 10 |
stopień odfermentowania | % | min. 70 |
zawartość wolnego azotu | mg/l | 140-180 |
siła diastyczna WK |
120-180 |
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu. Słód śrutowany można przechowywać 2-4 miesięcy.
masa netto: 1kg
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.