Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód RED ALE Viking Malt 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Viking Malt słód RED ALE 1kg
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Słód o wysokim stopniu modyfikacji białka i skrobi, co prowadzi do powstania dużej ilości związków Maillarda. Nadaje piwu bursztynowy kolor, uwydatnia aromat słodowo-chlebowy. Odpowiedni do piw typu: amber, lager, ale, red ale - do 20% zasypu.
Red Ale jest słodem aromatycznym, zalecanym do ciemnych piw. Produkowany jest z jęczmienia browarnego, zgodnie ze specjalnym programem słodowania, w celu zapewnienia odpowiedniego smaku i aromatu przez kontrolowane reakcje Maillarda. Słód Red Ale ma lekko czerwony kolor oraz słodowy, palony i orzechowy smak; jest też delikatnie kwaśny. Jego działanie amylolityczne jest słabe.
Zastosowanie: Słód Red Ale to słód bardzo aromatyczny, o dość intensywnej barwie. Jest idealny do piw specjalnych typu Ale, takich jak APA, IPA czy czerwone i ciemne Lagery. Może stanowić do 20 % zasypu.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność | % | max. 5.0 |
Ekstrakt | %s.m. | min. 75 |
Barwa | °EBC | 70+/-10 |
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu. Słód śrutowany można przechowywać 2-4 miesięcy.
masa netto: 1kg
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.