Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód PSZENICZNY wędzony dębem 1kg Viking Malt
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Słód pszeniczny wędzony dębem 1kg Viking Malt
CHARAKTER SŁODOWY
Wędzony Słód Pszeniczny produkowany jest z wykorzystaniem dębu pochodzącego z unikalnych,
naturalnych obszarów położonych w północno-wschodniej Polsce, często nazywanych „zielonymi
płucami Polski”. Dym z dębu nadaje słodowi specyficzny i delikatny wędzony aromat.
Dzięki stosunkowo niskim temperaturom przetwarzania zachowana zostaje aktywność enzymatyczna i inne dobre właściwości browarnicze. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na fakt, że słód pszeniczny wędzony występuje naturalnie bez łuski.
APLIKACJE
W browarnictwie Viking Smoked Wheat Malt można uznać za słód pilzneński
o szczególnym aromacie. Profil smakowy i smakowy nie jest zbyt przytłaczający.
Wędzonego słodu pszenicznego można użyć o warzenia piwa
np „grodziskiego” i inne specjalnych piw. Słód wędzony można stosować
także w piekarniach jako przyprawa.
SPECYFIKACJA SŁODU
wilgotność % maks. 9,0
ekstrakt drobny % dm min. 81,0
kolor °EBC maks. 10
białko % sm max. 13,5
ciała obce % max. 4,0
Inne typowe wartości analityczne
fenole ogółem ppm 5,0-10,0
Specyfikacja słodu:
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany) powinien być przechowywany w chłodnym
(< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres
składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.
masa netto: 1000g
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nieśrutowany.