Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód MONACHIJSKI JASNY TYP I Viking Malt 25kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Słód MONACHIJSKI JASNY (typu I) 25kg
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Słód monachijski jest produkowany w suszarni ze słodu zielonego, w podobnej technologii co słód pilzneński, jednak wymagający znacznie więcej wysiłku przy słodowaniu i suszeniu. Proces słodowania jest zmodyfikowany o wyższe wilgotności końcowe (nawet powyżej 48%), gdzie temperatury w bębnie dochodzą do 40°C. Suszenie słodu odbywa się w temp. 105°C. Daje to w efekcie tak cenione cechy tego słodu, jak głęboki, bursztynowy kolor i specyficzny aromat. Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 12-24 °EBC. Nadaje się do produkcji piw typu Dark Lagers, Dark Beer, Stout, Dark Ale, Amber. Wysoka temperatura procesu w porównaniu ze słodem pilzneńskim skutkuje wyraźnym ograniczeniem działania enzymów.
Zastosowanie: Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock i innych piw specjalnych, podkreślając ich pełny smak. Przy przygotowywaniu receptury warzenia należy wziąć pod uwagę
ograniczone działanie enzymów w tym słodzie.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność | % | max. 5.0 |
Ekstrakt | %s.m | min. 78.0 |
Barwa | °EBC | 14-18 |
Białko | % s.m. | max. 11.5 |
wolny azot aminowy | mg/l | min. 120 |
czas scukrzania | min. | max. 15 |
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu. Słód śrutowany można przechowywać 2-4 miesięcy.
masa netto: 25kg
Cena słodu w ilości 25kg nie zawiera usługi śrutowania.
Jeśli chcesz, abyśmy go dla Ciebie ześrutowali opłać: usługa ŚRUTOWANIA 25kg