Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód KARMELOWY 600 Viking Malt 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Słód KARMELOWY 600 - 1000g
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu.
Słód karmelowy 600 uzyskiwany jest podobnie jak karmel 300 w procesie prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej tym razem nawet do 240°C i najdłuższym (nawet do 7 godzin) czasem prażenia. Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 400 - 800 °EBC.
Zastosowanie: Zastosowanie jak dla słodu karmelowego 300. Stosuje się jako dodatek do piw typu Amber Ale, Dunkel Lager, Dark Ale, Stout, Porter.
Wilgotność (karmelowy 30) |
% | max. 7 |
Wilgotność (karmelowy 50-600) |
% | max. 6 |
Ekstrakt (karmelowy 30-200) |
%s.m. | min. 75 |
Ekstrakt (karmelowy 300) |
%s.m. | min. 73 |
Ekstrakt (karmelowy 400-600) |
%s.m. | min. 68 |
Barwa (karmelowy 30) | °EBC |
40 ± 10 |
Barwa (karmelowy 50) |
°EBC | 50 ± 10 |
Barwa (karmelowy 100) |
°EBC | 100 ± 10 |
Barwa (karmelowy 150) |
°EBC | 150 ± 10 |
Barwa (karmelowy 200) |
°EBC | 200 ± 20 |
Barwa (karmelowy 300) |
°EBC | 300 ± 30 |
Barwa (karmelowy 400) |
°EBC | 400 ± 50 |
Barwa (karmelowy 600) |
°EBC | 600 ± 50 |
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.
masa netto: 1000g
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.