Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód KARMELOWY 30 Viking Malt 0,25kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Słód KARMELOWY 30 - 250g
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu.
Słód karmelowy 30 jest produkowany w procesie prażenia słodu zielonego.
Typowy słód karmelowy stosowany do uzupełnienia smaku i barwy piwa (lekko słodkawy smak oraz biszkoptowy aromat). Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 30-40 °EBC.
Słody karmelowe mają wysoki stopień karmelizacji, ale ich działanie amylolityczne jest zerowe. Produkty Maillarda wytworzone w procesie prażenia mogą mieć działanie przeciwutleniające oraz przyczyniać się do poprawy smaku a także jakości i stabilności piany.
Zastosowanie: Słody Karmelowe nadają się świetnie do piw zimowych, piw typu Ale i innych piw aromatycznych, takich jak ciemny Lager i Stout. Niewielkie ilości mogą być wykorzystane do poprawy barwy i wzbogacenia smaku również piw jasnych.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność (karmelowy 30) |
% | max. 7 |
Wilgotność (karmelowy 50-600) |
% | max. 6 |
Ekstrakt (karmelowy 30-200) |
%s.m. | min. 75 |
Ekstrakt (karmelowy 300) |
%s.m. | min. 73 |
Ekstrakt (karmelowy 400-600) |
%s.m. | min. 68 |
Barwa (karmelowy 30) | °EBC |
40 ± 10 |
Barwa (karmelowy 50) |
°EBC | 50 ± 10 |
Barwa (karmelowy 100) |
°EBC | 100 ± 10 |
Barwa (karmelowy 150) |
°EBC | 150 ± 10 |
Barwa (karmelowy 200) |
°EBC | 200 ± 20 |
Barwa (karmelowy 300) |
°EBC | 300 ± 30 |
Barwa (karmelowy 400) |
°EBC | 400 ± 50 |
Barwa (karmelowy 600) |
°EBC | 600 ± 50 |
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.
masa netto: 250g
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.