Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Słód KARMELOWY 150 Viking Malt 25kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 95,00 zł 95.00
Cena netto: 77,24 zł
ilość szt.
Zyskujesz 95 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Viking Malt
Kod produktu: VK-karmel-150_25kg

Opis

Słód KARMELOWY 150 - 25kg

(uwaga: słód w tej ofercie jest nieśrutowany - śrutowanie 25 kg słodu jest dodatkowo płatne)

Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu.

Słód karmelowy 150 uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C.

Przełomowym momentem jest proces scukrzania, który zachodzi w temp. ok. 82-85°C i trwa 10 minut. Po tym etapie następuje szybki wzrost temperatury w bębnie, dzięki czemu słód w dalszym etapie uzyskuje właściwą barwę i aromat. Po wyprażeniu ziarno jest intensywnie chłodzone. Tak jak wszystkie słody z tego rodzaju, po przełamaniu ukazuje krystaliczny charakter ziarna.  Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 100 - 180 °EBC. Dopełnia smaku piwa i pogłębia kolor.

Zastosowanie: do produkcji piw typu Dark Beer, Porter, Stout, Red Ale, Brown Ale, Amber.

Wilgotność (karmelowy 30)

% max. 7

Wilgotność (karmelowy 50-600)

% max. 6

Ekstrakt (karmelowy 30-200)

%s.m. min. 75

Ekstrakt (karmelowy 300)

%s.m. min. 73

Ekstrakt (karmelowy 400-600)

%s.m. min. 68
Barwa (karmelowy 30) °EBC

40 ± 10

Barwa (karmelowy 50)

°EBC 50 ± 10

Barwa (karmelowy 100)

°EBC 100 ± 10

Barwa (karmelowy 150)

°EBC 150 ± 10

Barwa (karmelowy 200)

°EBC 200 ± 20

Barwa (karmelowy 300)

°EBC 300 ± 30

Barwa (karmelowy 400)

°EBC 400 ± 50

Barwa (karmelowy 600)

°EBC 600 ± 50

Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.

masa netto: 25kg

Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostaniewysłany nie śrutowany.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl