Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód CZEKOLADOWY JASNY Viking Malt 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Słód CZEKOLADOWY JASNY 1kg
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Słód czekoladowy jasny i ciemny uzyskiwany jest w procesie prażenia słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 200°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). W przeciwieństwie do słodów karmelowych, przełom ukazuje mączny charakter ziarna, pochodzący ze słodu pilzneńskiego. Stosuje się jako dodatek do piwa typu: Dark Beer, Stout, Porter, Alt Beer, Bock Beer, Schwarzbier. Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 350 - 450 °EBC dla czekoladowego jasnego i 1100 - 1300 °EBC dla czekoladowego ciemnego. Jego
działanie amylolityczne jest zerowe, a zawartość ekstraktu raczej niska.
Wpływ na smak: Określenie „czekoladowy” odnośni się głównie do koloru a nie do smaku. Słód Czekoladowy Jasny ma głęboko czerwoną barwę i orzechowy smak. Można w nim również poczuć aromaty kawy i czekolady.
Zastosowanie: Słód Czekoladowy Jasny jest używany głównie do piw typu Porter i Stout, lecz może być także używany do wszelkich innych piw o ciemnej barwie takich jak Dark Ale. Słód Czekoladowy Jasny nadaje piwom charakterystycznego aromatu z nutą czekolady i kawy. Już przy małej ilości można zauważyć znaczne pogłębienie koloru wraz ze zmianami w smaku i aromacie. Typowa dawka Słodu Czekoladowego Jasnego to zwykle 5-10%.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność | % | max. 5 |
Ekstrakt | %s. | min. 68 |
Barwa | °EBC | 350-450 |
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.
masa netto:1000g
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.