Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Produkty Browin Dystrybutor

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Słód CZEKOLADOWY JASNY Viking Malt 1kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 9,70 zł

Cena regularna:

9.70
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Cena netto: 9,24 zł

Cena regularna:

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 9 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Słód CZEKOLADOWY JASNY 1kg

Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu.  Słód czekoladowy jasny i ciemny uzyskiwany jest w procesie prażenia słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 200°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin).  W przeciwieństwie do słodów karmelowych, przełom ukazuje mączny charakter ziarna, pochodzący ze słodu pilzneńskiego. Stosuje się jako dodatek do piwa typu: Dark Beer, Stout, Porter, Alt Beer, Bock Beer, Schwarzbier. Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 350 - 450 °EBC dla czekoladowego jasnego i 1100 - 1300 °EBC dla czekoladowego ciemnego. Jego
działanie amylolityczne jest zerowe, a zawartość ekstraktu raczej niska.

Wpływ na smak: Określenie „czekoladowy” odnośni się głównie do koloru a nie do smaku. Słód Czekoladowy Jasny ma głęboko czerwoną barwę i orzechowy smak. Można w nim również poczuć aromaty kawy i czekolady.

Zastosowanie: Słód Czekoladowy Jasny jest używany głównie do piw typu Porter i Stout, lecz może być także używany do wszelkich innych piw o ciemnej barwie takich jak Dark Ale. Słód Czekoladowy Jasny nadaje piwom charakterystycznego aromatu z nutą czekolady i kawy. Już przy małej ilości można zauważyć znaczne pogłębienie koloru wraz ze zmianami w smaku i aromacie. Typowa dawka Słodu Czekoladowego Jasnego to zwykle 5-10%.

Specyfikacja słodu:

Wilgotność % max. 5
Ekstrakt %s. min. 68
Barwa °EBC 350-450

Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.

masa netto:1000g

Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium