Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód COOKIE Viking Malt 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Viking Malt słód COOKIE 1kg
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Słód bursztynowy jest produkowany w procesie delikatnego prażenia słodu pilzneńskiego. Cechuje go charakterystyczna bursztynowa barwa i herbatnikowy aromat. Odpowiedni do piw typu Kölsch, Scottish (2-5% zasypu), Pale Ale, Altbier (3-5% zasypu), Brown Ale (8-12% zasypu). Działanie amylolityczne tego słodu jest znikome. Słód Cookie nadaje łagodny smak i aromat prażonego zboża z nutą popcornu i herbatników.
Zastosowanie: Słód tego rodzaju jest dodawany głównie do piw typu Ale i Lager, lecz może też być używany do każdego piwa, dla którego wymagany jest złoty kolor. Już małe dawki mają wpływ na smak. Typowa dawka Słodu Cookie to zwykle poniżej 20%.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność | % | max. 6.0 |
Ekstrakt | %s.m | min. 72,0 |
Barwa | °EBC | 40-60 |
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.
masa netto: 1000g
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany