Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód BARWIĄCY 25kg Viking Malt STRZEGOM
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Słód BARWIĄCY 25kg
Słód barwiący oferowany przez nasz sklep DEPTANA pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu.
Słód barwiący produkowany jest ze słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 260°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). Jest to najciemniejszy z naszych produktów, stosowany do dobarwiania piw oraz uzyskania aromatu i smaku „przypalenia”. Tak jak słody czekoladowe wykazuje mączny charakter przełomu ziarna. Stosuje się jako dodatek do piw Dark Beer, Stout, Porter, Alt Beer, Bock Beer, Schwarzbier. Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 1300 - 1600 °EBC. Działanie amylolityczne Słodu Barwiącego jest zerowe.
Zawartość ekstraktu jest raczej niska.
Wpływ na smak: Smak Pszenicy Prażonej jest gorzki i bardziej ostry niż w przypadku Słodu Barwiącego.
Zastosowanie: Słód Barwiący, ze względu na kolor brzeczki, jest używany głównie do ciemnych piw typu Porter i Stout. Zwykle dawki 1-2% dają już wyraźną zmianę koloru, bez znaczącego wpływu na smaku. Poprzez podniesienie zawartości Słodu Barwiącego w składzie szybko można zauważyć zmianę smaku. Dawki przekraczające 10% należą do rzadkości.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność | % | max. 5 |
Ekstrakt | %s. | min. 65 |
Barwa | °EBC | 1300-1500 |
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany) powinien być przechowywany w chłodnym
(< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres
składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.
waga netto: 25000g
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.