Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
SOKOWNIK 8L ze stali nierdzewnej INDUKCJA 800508
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
SOKOWNIK 8L ze stali nierdzewnej solidny także do indukcji
Charakterystyka
Sokowniki wykonane są ze stali nierdzewnej o bardzo dużej wytrzymałości (odporna na naprężenia i temperaturę). Przeznaczone są do wszystkich typów kuchenek ( także INDUKCJA). Wszystkie elementy można myć zmywarkach. Zestaw składa się z trzech nakładanych na siebie naczyń:
-nr 1, w którym umieszcza się owoce (naczynie pierwsze od góry),
-nr 2 wyposażonego w kranik spustowy spływa sok (środkowe). Zastosowany wężyk wykonany jest z czystego silikonu, który się nie starzeje, nie twardnieje.
- nr 3 napełnia się wodą (na spodzie)
Jak używać sokownika?
Naczynie nr 3 napełnia się wodą do wysokości około 2 cm poniżej górnej krawędzi. Następnie nakłada się nań naczynia nr 2 i 1. Do naczynia nr 1 wkłada się wcześniej przygotowane, umyte owoce. Owoce miękkie np. jagody, truskawki, maliny, porzeczki wsypuje się w całości – nierozdrobnione. Owoce twarde (jabłka, gruszki) powinny być pokrojone na kawałki o wymiarach mniejszych niż 3 cm. Owoce zasypuje się cukrem w ilości od 100 do 500 gramów. Zestaw zakrywa pokrywką i zamyka się spust naczynia nr 2. Tak przygotowany zestaw ustawia się na źródle ciepła (kuchnia gazowa, elektryczna itp.) i doprowadza powoli do wrzenia. Pod wpływem wytwarzającej się pary wodnej i podwyższonej temperatury z owoców zaczyna wydzielać się sok i gromadzić w naczyniu nr 2.
Czas wymagany do uzyskania soku, liczony od momentu zagotowania się wody (pojawienia się pary w górnym naczyniu) wynosi:
- dla owoców miękkich (truskawki, maliny) 20 - 30 minut;
- dla owoców półtwardych (czarna porzeczka, borówka) 30 - 40 minut;
- dla owoców twardych (jabłka, gruszki) - 45 - 60 minut;
Po około 15 minutach od chwili zagotowania się wody otwiera się kranik spustowy a gromadzący się sok można zlewać wężykiem bezpośrednio do butelek lub słoików. Zaraz po ich napełnieniu należy je zakapslować lub zamknąć nakrętkami typu twist-off. Wypełnione sokiem butelki (słoiki) zakryte kapslami lub nakrętkami, wstawia się do garnka z wodą i pasteryzuje w ciągu 30 minut (licząc od momentu zagotowania się wody). By uzyskać sok o wysokiej jakości i długiej trwałości, ważne jest by wszystkie czynności podczas jego przygotowywania wykonywane były z zachowaniem absolutnej czystości. Do mycia elementów sokownika należy używać dostępnych środków do mycia naczyń, unikając jednak ostrych szczoteczek, gąbek lub proszków mogących rysować naczynia. Równie dokładnie powinny być umyte słoiki, butelki, kapsle oraz nakrętki. Dobrze jest umyć je na kilka godzin wcześniej i pozostawić do góry dnem do wysuszenia.
UWAGA: Nie szorować powierzchni sokownika ostrymi zmywakami.
Radosław K
Pisałem w komentarzu do wysyłki "proszę dzwonić przed dostarczeniem" i byłbym w domu i od razu bym odesłał tak był tata zobaczył czy nie jest uszkodzone opakowanie i odebrał produkt.... I właśnie ! karton nie naruszony a garnek wgniecony i pokrywka trochę co wysyłacie ludziom odpady z fabryk ?! żałosne naprawdę teraz nie będę się już bawić w odsyłanie bo szkoda mojego czasu na 100 zł, ale na pewno was nie polecę nikomu, a wręcz będę odradzać !!!!!!!!!