Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
PIEPRZ BIAŁY ziarno 100g
Opis
PIEPRZ BIAŁY ZIARNISTY 100g
Całe ziarna używa się do sosów, zup, bulionów, marynat, natomiast zmielony ma szersze zastosowanie, praktycznie nieograniczone (także do potraw mięsnych, warzyw, gulaszu, ryb, drobiu, sałatek, zapiekanek, jaj, makaronów, sosów, sałatek, serów).
Z uwagi na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego.
Wbrew pozorom, odmiany pieprzu to owoc jednej i tej samej rośliny ale zbierane w różnych fazach dojrzałości lub poddane pewnej obróbce. Ziarna pieprzu białego to dojrzałe owoce pieprzu czarnego, które po zebraniu usypuje się w stosy, nakrywa kocami i pozostawia na kilka dni. W wyniku zachodzącej fermentacji, zewnętrzne, mięsiste warstwy owocni miękną i dają się łatwo usunąć. Otrzymane w ten sposób szare pestki myje się, odsącza na sitach i suszy na słońcu, aż staną się żółtawobiałe.
Wartość energetyczna w 100g: 296 kcal
- tłuszcz: 3,5g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4g)
- węglowodany: 69g (w tym cukry: 0,9g)
- błonnik: 14,1g
- białko: 11g
- sód: 0,03g
- potas: 1,37g;
masa netto: 100g
Data minimalnej przydatności, składniki, masa netto, nr partii, kraj pochodzenia znajdują się na opakowaniu.
Informacja o alergenach: W zakładzie są konfekcjonowane
również sezam, migdały, gorczyca,seler, produkty z dwutlenkiem
siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć
wystąpienia w produkcie tych surowców.