Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
PEKLOSÓL sól peklująca 2kg
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
PEKLOSÓL - SÓL PEKLUJĄCA 2 kg
Przeznaczenie:
Peklosól służy do produkcji zalewy solankowej, do nastrzykiwania mięsa lub nacierania mięsa, wędlin na sucho.
Do peklowania nadaje się mięso wszystkich rodzajów zwierząt rzeźnych. Najczęściej pekluje się mięso wieprzowe, na które peklowanie wpływa uszlachetniająco, nadając mu piękną różową barwę, smak i zapach.
Dozowanie:
-peklowanie na sucho: 2-2,3kg na 100kg mięsa
-peklowanie na mokro: 0,85-1,1 kg na 10L wody
Najczęściej stosujemy:
szynka - 0,6-1,1 kg / 10 litrów wody
do farszu przy wyrobie kiełbasy dodajemy najczęściej 15-18 g / 1 kg masy mięsa w zależności od upodobań.
Składniki: Składniki: Chlorek Sodu NaCL 99,0%, Azotyn Sodu ( zawartość azotynu sodu NaNO2 - 0,5-0,6 %),
Substancja przecowzbrylająca E536 < 10mg/kg Wilgotność <1,5%
Masa netto: 2kg
UWAGA: PEKLOSÓL NIE NADAJE SIĘ DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA
Okres i warunki przechowywania:
Przechowywać w zamkniętych opakowaniach, w suchym miejscu, bez obcych zapachów, chronić przed dostępem dzieci.