Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-18:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

PEKLA do KIEŁBASY ZWYCZAJNEJ 65g na 2kg

pekla-do-kiełbasy-zwyczajnej-browin-deptana.JPG
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,00 zł 3.00
Cena netto: 2,78 zł
ilość szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 410014

Opis

PEKLA do KIEŁBASY ZWYCZAJNEJ 65g na 2kg

Pekla do kiełbasy zwyczajnej to saletra z mieszanką aromatycznych ziół i przypraw. Świetnie sprawdzi się do przygotowania kiełbas parzonych i wędzonych. Dzięki peklowaniu mięso zachowa apetyczny kolor i będzie stabilne mikrobiologicznie. Tak przygotowane domowe wyroby zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia!

Przepis na Kiełbasę Zwyczajną


Składniki:

  •  600 g łopatki
  • 500 g karczku
  • 400 g boczku
  • 200 g słoniny
  • 200 g wołowiny
  • 100 g schabu
  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie Pekli do Kiełbasy Zwyczajnej
  • jelita wieprzowe

Przygotowanie:

Karczek, łopatkę oraz schab zmiel na maszynce o oczkach 12 mm. Boczek i słoninę zmiel na maszynce o oczkach 8 mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie na najdrobniejszych oczkach. Do wołowiny dodaj 100 ml zimnej wody i wyrób ją aż do pojawienia się białego kleiku. Następnie wszystkie rodzaje mięsa połącz ze sobą, dodaj 1 opakowanie Pekli i dokładnie wyrób. Odstaw do lodówki na 24 h. Na 20 minut przed wyjęciem mięsa z lodówki, przygotuj jelita wieprzowe. Dokładnie opłucz je i pozostaw w letniej wodzie. Wyjmij mięso i wyrabiaj jeszcze przez chwilę, następnie spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Za pomocą maszynki do nadziewania napełniaj jelita (dosyć ciasno, ale umożliwiając skręcenie serdelków oraz ich uformowanie). Kiełbasę pozostaw do obsuszenia ok. 1-2 h w temperaturze pokojowej. Najlepiej w pozycji wiszącej np. na stojaku wędliniarskim. Po obsuszeniu przełóż kiełbasę do wędzarni i wędź w temperaturze 50-60°C przez 1,5 h (do uzyskania złotej barwy). Po tym czasie sparz kiełbasę w wodzie o temperaturze 75°C przez ok. 15 minut (odkrój fragment i skontroluj czy wyrób jest sparzony).



Składniki: sól kamienna niejodowana — chlorek sodu (NaCl), mieszanka ziół i przypraw (czosnek granulowany, pieprz czarny, majeranek, gałka muszkatołowa, czerwona papryka ostra), azotan potasu (E252).

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu, orzechów.

Polecamy również jelita wieprzowe dostępne w naszym sklepie!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl