Wyszukiwarka


Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
MIODOMIERZ nietłukący z probówką, zakres pomiaru 10-50°Blg 405654
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalni
Opis
MIODOMIERZ nietłukący z probówką, zakres pomiaru 10-50°Blg 405654
- Nietłukący i trwały – miernik i probówka wykonane są z wysokiej jakości tworzywa, dzięki czemu przyrząd jest odporny na uszkodzenia i posłuży przez długi czas – wybierz niezawodność!
- Bezpieczne pomiary bez strat trunku – dzięki zastosowaniu atestowanego tworzywa przeznaczonego do kontaktu z żywnością, próbki pobrane do pomiaru w probówce możesz z powrotem wlewać do roztworu miodu.
- Dokładny i prosty pomiar – miernik zapewnia precyzyjne wskazania zawartości cukru (wyrażonej w stopniach Ballinga) w zakresie 10-50°Blg w nastawach na miód pitny. Odczyt z miodomierza jest wartością końcową i nie wymaga dodatkowych przeliczeń.
- Łatwość użycia – dzięki czytelnej skali z paletą barw i zaznaczonymi progami dla różnego rodzaju miodów pitnych (od czwórniaka do dwójniaka), wyniki pomiaru odczytasz w szybki i wygodny sposób.
- Idealne połączenie funkcjonalności z dobrym wzornictwem – mały, a ładny ;) – ciesz się miodomierzem z kompletem mocnych zalet w designerskiej oprawie!
Pierwszy na rynku nietłukący miodomierz. Niezastąpione narzędzie dla każdego miłośnika domowej fermentacji. Używaj bez obaw. Nie potłucze się akurat wtedy, kiedy najbardziej będzie Ci potrzebny, przy wrzucaniu pływaka (banieczki) do menzurki, ani też w czasie transportu – bo jest nietłukący, tak samo jak probówka.
Postaw na dobrze zaprojektowaną niezawodność i bezpiecznie dokonuj potrzebnych pomiarów. Urządzenie jest niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Docenisz precyzyjną skalę, która pozwala na dokładne określenie zawartości cukru w roztworach i zapewnia pełną kontrolę nad procesem tworzenia miodów pitnych.
Zastosowanie: Pomiar stężenia cukru w roztworze
Instrukcja użycia podana jest na opakowaniu produktu.
Uwaga: Jeśli chcesz, by pomiar był na pewno miarodajny i precyzyjny, zadbaj o to, by odczytu dokonywać w temperaturze 20°C (temperatura roztworu).
Uwaga: Produkt do użytku tylko przez osoby pełnoletnie i tylko zgodnie z przeznaczeniem. Trzymaj poza zasięgiem dzieci – produkt nie jest zabawką.
Zalecane zakresy wyjściowych parametrów (rozróżnione kolorami na skali wskaźnika) / Charakterystyka rodzajów miodów pitnych:
|
Rodzaj miodu |
Stężenie cukru |
Rozcieńczenie |
Docelowa moc |
Końcowy charakter trunku |
|
Dwójniak |
39-47°Blg |
1 : 1 |
15 % |
słodki |
|
Trójniak |
28-33°Blg |
1 : 2 |
12 – 14 % |
półsłodki |
|
Czwórniak |
22-25°Blg |
1 : 3 |
10 – 12 % |
wytrawny |
Pamiętaj, że zwłaszcza w przypadku dwójniaka ważne jest dodawanie miodu partiami. Zbyt wysokie stężenie cukrów może uniemożliwić drożdżom skuteczną fermentację.
Wymiary produktu:
- miodomierz:
wysokość: 20,3 cm +/-5%
średnica: 1,7 cm
- probówka:
wysokość: 25 cm
średnica wew.: 2,2 cm
Postaw na trwałość i precyzję – wybierz praktyczny miodomierz, który posłuży Ci przez lata!
