Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
KOZIERADKA ZIARNO 500g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
KOZIERADKA ZIARNO 500g
Jako przyprawa kozieradka stosowana jest głównie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej. Jej nasion używa się przede wszystkim do przygotowania zalew do marynat, proszku curry, makaronów, żółtego sera, różnego rodzaju zup i sosów, pieczywa i potraw mięsnych. Wzbogaca aromat dań orientalnych przyrządzanych z warzyw strączkowych oraz ryb, jak również baraniny i drobiu. Może być stosowana do przygotowania marynat o charakterze indyjskim.
NALEWKA Z KOZIERADKI: Porcję 100g kozieradki zemleć lub zmiażdżyć w moździerzu. Zalać 3/4 szklanką wrzącej wody; odstawić na 60 minut pod przykryciem, następnie dolać 200 ml alkoholu 40%, przelać do pojemnika (np. do słoika) i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 dni, po czym przefiltrować, dodać miód spadziowy (200 ml), wymieszać.
Składniki: ziarna kozieradki 100%
Wartość energetyczna (100g): 323kcal,
Tłuszcz 6,4g,(w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,5g),
Węglowodany 58,4g, (w tym cukry 0g),
Błonnik 24,6g,
Białko 23g,
Sól 0,16g.
masa netto: 500g
Informacja o alergenach: W zakładzie są konfekcjonowane również sezam, migdały, gorczyca, seler, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Data minimalnej przydatności/nr partii, kraj pochodzenia na opakowaniu. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.