Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
KOSTKI DĘBOWE małe FRANCUSKIE mocno opiekane 50g 1x1x1
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
KOSTKI DĘBOWE małe FRANCUSKIE mocno opiekane 50g 1x1x1
Kostki z dębu francuskiego Quercus Sessiliflora lub Quercus Robur.
Kostki mocno wypalone posiadają niestandardowy kształt, dzięki czemu proces uwalniania zawartych w dębie tanin, garbników i aromatów przebiega bardzo powoli, co ma bardzo korzystny wpływ na tworzenie się w alkoholu aromatycznego i głębokiego smaku. Jednocześnie pozwalają zachować owocowy smak i aromat w winie czy nalewce. Stosowane są głównie w celu postarzenia alkoholu.Kostek używamy według uznania.
Najczęściej kostki dębowe dodajemy w ilości: 0,5g do 3g na 1 litr wina w procesie fermentacji w celu starzenia, na okres od 5 do 30 dni; 1g na 1 litr w długim leżakowaniu; 3g na 1 litr w krótkim leżakowaniu.
Kostki usuwamy, gdy po spróbowaniu uznamy, że smak nam odpowiada.
Opakowanie: 50g