Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
KLAROWIN 100g BROWIN do win białych, różowych i soków 401601
Opis
KLAROWIN 100g BROWIN do win białych, różowych i soków
Jeśli trunek nie sklarował się w zadowalającym stopniu zaleca się stosowanie środków wspomagających ten proces. Klarowin jest skutecznym środkiem w postaci proszku do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Stosowany głównie do win białych i różowych, w przypadku wysoko garbnikowych należy przeprowadzić wstępne próby czy nie odbarwi płynu. Opakowanie 100 g Klarowinu wystarcza na sklarowanie 100 L płynu. Nie nadaje się do win czerwonych.
Użytkowanie:
Odpowiednią porcję KLAROWINU wsypać należy do 100 ml wody i dobrze wymieszać. Tak mieszaninę pozostawić na dobę i co jakiś czas mieszając. Po tym czasie roztwór wlewamy do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu.
UWAGA: Środki należy stosować tylko wówczas, jeśli jest się stu procentowo pewnym, że fermentacja dobiegła końca. W przeciwnym razie powstający w trakcie fermentacji dwutlenek węgla będzie uniemożliwiał opadanie cząsteczek zaadsorbowanych przez środki klarujące.
Charakterystyka produktu:
- W skład klarowinu wchodzi bentonit sodowo-potasowy. Środek nie wchodzi w reakcję z winem.
- Żelatyna jest środkiem kwasowym, który w przypadku przedawkowania może spowodować utratę barwy i smaku wina.