Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
KLAR-ZYME do klarowania win trudnych 401640
Opis
KLAR-ZYME środek klarujący do win "trudnych"
KLAR-ZYME to skuteczny preparat enzymatyczny, który ma dwa zastosowania:
Służy do klarowania "trudnych" win (śliwkowych, dyniowych, bananowych itp.) dodajemy go po zakończonej fermentacji.
Można go stosować przed rozpoczęciem fermentacji, by ułatwić uzyskanie soku z owoców - tak jak pektoenzym- (zwłaszcza do nastawów ze śliwek, dyni czy bananów), .
Czas obróbki enzymatycznej (tłoczenie soku): 24 godziny. Czas klarowania wina przy użyciu KLAR-ZYME: 5-7 dni, w zależności od ilości zmętnień w winie.
Sposób użycia:
1. Preparat enzymatyczny przed użyciem rozcieńcz wodą w stosunku 1 : 10.
2. Dodaj do moszczu lub wina.
3. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu: w przypadku pozyskiwania soku z owoców na 1 dzień, a w celu wyklarowania wina na 5-7 dni, w zależności od ilości zmętnień w winie.
4. Po tym czasie wyciśnij sok lub zlej wino znad osadu.
KLAR-ZYME najlepiej działa w temp. 30-35°C, a jego najwyższa aktywność występuje przy pH 4,5.
Objętość: 10ml /na 50l