Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA piwo PSZENICZNE WEIZEN/ WHEAT na 23L
Opis
GOZDAWA PSZENICZNE 1,7kg na 23L
23 litry pysznego, domowego piwa górnej fermentacji, jasnozłota barwa, niska goryczka.
PIWO W STYLU PSZENICZNE - piwo górnej fermentacji. Jasnozłota barwa, niska goryczka. Do refermentacji użyć cukru. Leżakowanie minimum 10 dni.
SKŁAD ZESTAWU/BREWKIT: ekstrakt jęczmienny nachmielony, drożdże górnej fermentacji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIWA W STYLU PSZENICZNEGO:
Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
Brzeczkę wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 20-24°C,
Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
Podczas fermentacji staraj się utrzymać temp. brzeczki w przedziale 18 - 23°C,
Fermentacja trwa zazwyczaj 5-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.
UWAGA:
W zależności od dostawy na opakowaniu będzie widniała nazwa "PSZENICZNE" lub "WEIZEN/WHEAT" jednak nie ma to wpływu na zawartość opakowania. ( Widoczne na zdjęciach)