


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA brewkit GERMAN LAGER 1,7kg na 23L
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
GOZDAWA LAGER / GERMAN LAGER 1,7kg na 23L
Uwaga!!! Ekstrakt obecnie występuje pod nazwą LAGER lub GERMAN LAGER - jest to ten sam produkt.
23 litry pysznego, domowego piwa, piękny złocisty kolor zbalansowana goryczka.
PIWO W STYLU LAGER - najpopularniejsze piwo w naszym regionie Europy. Piękny złocisty kolor zbalansowana goryczka. Brzeczkę należy delikatnie schłodzić po 48 godzinach, wstawiając do chłodniejszego pomieszczenia lub wystawiając na noc na balkon. Wystarczy temperatura poniżej 19 stopni. Do refermentacji lepiej stosować glukozę. Leżakowanie minimum 4 tygodnie.
SKŁAD ZESTAWU/BREWKIT: ekstrakt nachmielony jęczmienny, drożdże dolnej fermentacji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIWA W STYLU LAGER:
Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
Brzeczkę wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 18-23°C,
Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
Po 24/36 godzinach postaraj się delikatnie schłodzić brzeczkę do temperatury 14-18°C (np. wstawiając do zimnego pomieszczenia),Fermentacja trwa zazwyczaj 6-12 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3 - 5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.