


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA KONESER WEIZENBOCK 23L 3,4kg
Opis
Brewkit GOZDAWA EXPERT WEIZENBOCK 23L 3,4kg
23 litrów pysznego,złoto-bursztynowego domowego piwa w stylu niemieckim, dolnej fermentacji.
Piwo w stylu WEIZENBOCK.
Piwo WEIZENBOCK to najlepsze połączenie cech piwa pszenicznego i koźlaka.
Posiada min.50% słodu pszenicznego.
Kolor bursztynowy ciemny, goryczka niska. Piwo o bardzo złożonym smaku, trudnym do opisania.
Fermentacje należy prowadzić w górnej granicy temperatury fermentacji dla drożdży.
Refermentować cukrem. Leżakowanie minimalne to 2-3 tygodnie.
Piwo w miarę leżakowania (pow. 2 miesiące) zaczyna tracić posmaki charakterystyczne dla piw pszenicznych,
a przewagę zyskują smaki charakterystyczne dla koźlaka. Niesamowite piwo, treściwe, orzeźwiające i zmieniające smak podczas leżakowania.
Sposób przygotowania zestawu:
1. Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem.
2. Wsyp drożdże z saszetki do 100 ml przegotowanej i ostudzonej (30°C +/- 3°C) wody. Odczekaj co najmniej 30 min.
3. Zamknięte puszki umieść w gorącej wodzie celem lepszego upłynnienia ekstraktu.
4. Zawartość puszek wlej do garnka (min. 6 l) z ciepłą wodą ok. 2/1,5 l. i zagotuj.
5. Wlej do fermentatora i uzupełnij zimną wodą do ilości podanej na opakowaniu (18-23l). Temperatura brzeczki musi wynosić 20-24°C.
6. Wlej do fermentatora uwodnione drożdże, dokładnie mieszaj ok. 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
7. Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok. 4g cukru/glukozy na 0,5l butelkę. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia cukru/glukozy. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej. Później odstaw w chłodne i ciemne miejsce na czas określony do danego typu piwa. Trwałość tak zakapslowanego piwa wynosi 2-3 lata w szklanej butelce.
Skład zestawu Gozdawa Expert Weizenbock:
- słody 3,4kg,
- dedykowane drożdże 1 szt