


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA KONESER PREMIUM LAGER 23L 3,4kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Brewkit GOZDAWA KONESER PREMIUM LAGER 23L 3,4kg słodu
23 litry pysznego, domowego piwa dolnej fermentacji.
Piwo w stylu Premium Lager, Full Lager. Archetyp polskiego lagera.
Fermentację należy prowadzić przez 24 godziny w okolicach 20°C, a potem starać się schłodzić brzeczkę do 14-16°C. Refermentować glukozą. Leżakowanie min.5 tygodni. Najlepiej swój charakter ujawnia po 3 miesiącach.
Sposób przygotowania zestawu:
1. Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem.
2. Wsyp drożdże z saszetki do 100 ml przegotowanej i ostudzonej (30°C +/- 3°C) wody. Odczekaj co najmniej 30 min.
3. Zamknięte puszki umieść w gorącej wodzie celem lepszego upłynnienia ekstraktu.
4. Zawartość puszek wlej do garnka (min. 6 l) z ciepłą wodą ok. 2/1,5 l. i zagotuj.
5. Wlej do fermentatora i uzupełnij zimną wodą do ilości podanej na opakowaniu (18-23l). Temperatura brzeczki musi wynosić 20-24°C.
6. Wlej do fermentatora uwodnione drożdże, dokładnie mieszaj ok. 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
7. Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok. 4g cukru/glukozy na 0,5l butelkę. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia cukru/glukozy. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej. Później odstaw w chłodne i ciemne miejsce na czas określony do danego typu piwa. Trwałość tak zakapslowanego piwa wynosi 2-3 lata w szklanej butelce.
Skład zestawu: słody 3,4kg dedykowane drożdże 1 szt.