Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA KONESER ENGLISH IPA 23L 3,4kg
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Brewkit GOZDAWA KONESER ENGLISH IPA 23L 3,4kg
23 litry pysznego, domowego piwa górnej fermentacji
Angielska odmiana Imperial IPA
Mniej chmielona i bardziej łagodna.
Refermentować cukrem/glukozą. Leżakowanie min. 4 tygodnie. Optymalna temperatura górnej fermentacji wynosi 18-22°C.
Sposób przygotowania zestawu:
1. Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem.
2. Wsyp drożdże z saszetki do 100 ml przegotowanej i ostudzonej (30°C +/- 3°C) wody. Odczekaj co najmniej 30 min.
3. Zamknięte puszki umieść w gorącej wodzie celem lepszego upłynnienia ekstraktu.
4. Zawartość puszek wlej do garnka (min. 6 l) z ciepłą wodą ok. 2/1,5 l. i zagotuj.
5. Wlej do fermentatora i uzupełnij zimną wodą do ilości podanej na opakowaniu (18-23l). Temperatura brzeczki musi wynosić 20-24°C.
6. Wlej do fermentatora uwodnione drożdże, dokładnie mieszaj ok. 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
7. Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok. 4g cukru/glukozy na 0,5l butelkę. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia cukru/glukozy. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej. Później odstaw w chłodne i ciemne miejsce na czas określony do danego typu piwa. Trwałość tak zakapslowanego piwa wynosi 2-3 lata w szklanej butelce.
Skład zestawu:
słody 3,4 kg
dedykowane drożdże 1szt.