Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA KONESER BELGIAN BLONDE IPA 23L 3,4kg
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Brewkit GOZDAWA KONESER BELGIAN BLONDE IPA 3,4kg na 23L
23 litry pysznego, domowego piwa górnej fermentacji, jasne i mocno chmielone
Piwo w stylu belgian blonde IPA
Bardzo jasne i ekstremalnie chmielone. Użycie „belgijskich” drożdży górnej fermentacji wzbogaca go o posmaki piw charakterystycznych dla tego regionu.
Optymalna temperatura górnej fermentacji wynosi 18-22C. Refermentować glukozą/cukrem. Leżakowanie min. 4 tygodnie.
Sposób przygotowania zestawu Gozdawa Koneser Belgian Blonde IPA:
1. Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem.
2. Wsyp drożdże z saszetki do 100 ml przegotowanej i ostudzonej (30°C +/- 3°C) wody. Odczekaj co najmniej 30 min.
3. Zamknięte puszki umieść w gorącej wodzie celem lepszego upłynnienia ekstraktu.
4. Zawartość puszek wlej do garnka (min. 6 l) z ciepłą wodą ok. 2/1,5 l. i zagotuj.
5. Wlej do fermentatora i uzupełnij zimną wodą do ilości podanej na opakowaniu (18-23l). Temperatura brzeczki musi wynosić 20-24°C.
6. Wlej do fermentatora uwodnione drożdże, dokładnie mieszaj ok. 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
7. Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok. 4g cukru/glukozy na 0,5l butelkę. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia cukru/glukozy. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej. Później odstaw w chłodne i ciemne miejsce na czas określony do danego typu piwa. Trwałość tak zakapslowanego piwa wynosi 2-3 lata w szklanej butelce.
Skład zestawu Gozdawa Koneser Belgian Blonde IPA:
- słody 3,4 kg
- dedykowane drożdże 1 szt.